Araç şarjına yeni tarife! Batarya kaç TL’ye dolacak?

Araç şarjına yeni tarife! Batarya kaç TL’ye dolacak?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bugünden itibaren elektrik tarifelerine yüzde 38 zam yaparken, elektrikli araç şarj istasyonları tarifelerinde de değişikliğe gidildi. Peki, elektrikli otomobiller kaç TL’ye dolacak? İşte detaylar…

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tarifelerinde artışa giderek yeni tarifeleri belirledi. Yapılan düzenlemeye göre, konutlarda kullanılan elektriğin 100 kWh başına maliyeti 207,23 TL'ye yükseldi. Düşük kademede (240 kWh'ı geçmeyen) elektrik tüketimi için 1 kWh başına 2,07 TL, yüksek kademede (240 kWh üzeri) ise 1 kWh başına 3,10 TL olarak belirlendi. İş yerlerinde ise yüksek kademede elektrik birim fiyatının 1 kWh için 5,53 TL olması öngörülüyor.

OTOMOBİLLER KAÇ TL'YE ŞARJ OLACAK?

Bu zam, Mayıs 2024 itibarıyla Türkiye genelinde 115 bin adede ulaşan elektrikli otomobil sahiplerini de etkileyecek.

Örneğin, 88.5 kWh batarya kapasitesine sahip ve 500 km menzile sahip bir elektrikli otomobilin sahibi, evden şarj ederse 274.3 TL'ye tam dolacak. Aynı aracı iş yerinde şarj etmek isteyenler ise yaklaşık 490 TL ödeyecek. Bu durumda, ayda 1.500 km yol yapan bir araç sahibinin evden şarj masrafı 823 TL, iş yerinde şarj masrafı ise yaklaşık 1.470 TL olacak.

Öte yandan, elektrikli araç şarj istasyonu işletmecilerinin de tarife artışının ardından %20-30 arasında fiyat artışı yapabileceği tahmin ediliyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.