Arabanın içinde kalanların dikkat etmesi gerekenler

Arabanın içinde kalanların dikkat etmesi gerekenler

Yıkıcı depremin yaralı sarılmaya çalışılırken bazı vatandaşlar araçlarının içerisinde barınmaya çalışıyor. Ancak arabaların içerisinde kalmak hiçte masum değil. Peki, arabada kalanlar nelere dikkat etmeli?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine devam edilirken bir yandan da depremzede vatandaşlarımızın yeme, içme ve barınma ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Ancak bazı insanlar, özellikle de enkaz altındaki yakınlarını bekleyenler ve enkaz bölgesine yardıma giden vatandaşlar araçların içerisinde kalıyor. Fakat arabaların içerisinde kalmak hiçte masum değil. Uzmanlar, deprem bölgesinde araç içerisinde uyuyanlar için önemli uyarılarda bulundu. Peki, arabada kalanlar nelere dikkat etmeli? Tüm detaylar haberimizde:

arabada kalan bir insan

ALARM KURULARAK SIK SIK UYANILMALI

Depremin soğuk bir zamanda olması insanları barınma noktasında kötü etkiliyor. Depremzedeler ve deprem bölgesine yardıma giden vatandaşlar barınma için araçları kullanıyor. Fakat karbonmonoksit gazı, açık havalarda dahi araç içerisinde girebiliyor. Kötü yanı, bu gazın kokusuz ve uyku getirici bir vasfı vardır. Sürekli uyunduğu takdirde, hele ki bu gazında etkisiyle bir daha uyanılamaması olasılığı var. Dolayısıyla uzmanlar, arabada kalan vatandaşların telefon alarmlarını kurmalarını ve uyandıkları zaman dışarı çıkıp hava almalarını öneriyor.

UYKU GELDİĞİNDE CAMLAR AÇILMALI

Arabada kalan, uykusu gelen ve uyumak üzere olan vatandaşların uyumadan evvel hava dolaşımı sağlayacak şekilde camları açarak uyuması gerekiyor. Bu durum hem hava salınımı için gerekli, hem de olası kötü bir durumda dışarıdan müdahalenin kolay olması için gerekli bir eylem.

arabada kalanlar nelere dikkat etmeli konusunu anlatmak için arabada uyuyan adam fotoğrafı

ARAÇLAR TEHLİKELİ OLMAYAN BİR YERE PARK EDİLMELİ

Deprem sonrası birçok yapı yıkılsa da yıkılmayan ve her an yıkılma tehlikesi yaşayan onlarca bina var. Dolayısıyla arabalar mümkün olabileceği kadar en güvenli yere park edilmesi gerekiyor. Uzmanlar, bu konuda otoparklar, dinlenme tesisleri ve kamp alanlarına park edilmesini tavsiye ediyor.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.