Apple tepki topluyor: Yerli yazılım çalındı

Apple tepki topluyor: Yerli yazılım çalındı

Türk eğitim yazılımı Voscreen, Çin'de birebir kopyalanıp mağazada yayınlandı. Sosyal medyada gündem olan olayın tüm detayları haberimizde...

Yeni bil dil öğrenme ihtiyacı günümüzce kaçınılmaz olarak kabul ediliyor. Yabancı dillerden İngilizce öğrenmeyi oldukça pratik hâle getiren ve hâlihazırda oldukça başarılı ilerleyen Türk yapımı Voscreen, Çin'de kopyalanıp App Store'da pazara çıktı. Üzerinden gelir bile elde ediliyor.

Voscreen Deniz Dündar tarafından kurulan yerli bir program. En temelinde İngilizce öğrenimini eğlenceli ve pratik kılmayı amaçlayan bir uygulama bir çok kişi tarafından beğenilerek kullanılıyor. Hizmeti verirken de kullanıcılardan bir ücret talep etmiyor olması, böylesine işlevsel bir uygulamayı kullanıcıların gözünde vazgeçilmez olarak kanıtladı.
Ama yakın zamanda şirket, oldukça talihsiz olaylar geçirdi. Türk yapımı olaran programın Kurucusu Deniz Dündar’ın söylediğine göre şirketin Çin pazarındaki hızlı gelişimini gören Çinli bir şirket, Voscreen’i hem fikir olarak hem de isim, hatta logo bile değiştirme zahmetine girmeden tıpatıp kopyalama girişiminde bulundu. Yetmezmiş gibi söz konusu çalıntı fikrin gelir elde etmesi, tatsızlığı bir seviye daha ileriye taşıdı.

Yerli şirket Voscreen, Çin pazarında hızla gelişir. Çinli bir şirket bunu görür; olduğu gibi Voscreen’i çalar. İsmiyle, cismiyle, logosuyla Dünya devi @Apple ise bu çalıntı ürünün dağıtımını ve satışını yapar. Gelir elde eder.

Oluşan talihsizlikler üzerine Dündar, Apple’a hedef aldığı metni yayınladı;

Dündar, Apple’a mektup

“Sevgili Apple Inc. Nasılsınız? Umarız her şey yolundadır. Voscreen ve Apple olarak üzülerek söylüyoruz ki ciddi bir problemimiz var! Ne yazık ki Apple App Store’da İKİ Voscreen var! Aynı ismi, aynı logoyu, aynı konsepti ve aynı özellikleri taşıyan İKİ Voscreen… Başka bir deyişle, bunlar ‘tek yumurta ikizi’ Tek farkları biri ücretsizken diğerinin ‘uygulama içi satın alımlar’ sunması. Kısaca, bu durum oldukça garip -ve şüphesiz- kabul edilemez. Bu sebeple de bir çözüm ve uzlaşma için bir araya gelmeliyiz. En yakın zamanda bizimle iletişime geçer misiniz? Saygılarımızla”

Sosyal medya üzerinden yoğun tepkilerin ardından güncel duruma baktığımızda hâlâ Çin mağazasında Voscreen bulunuyor.

Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.