Ankara’nın sembollerinden Paraşüt Kulesi nerede, tarihçesi nedir?

Ankara’nın sembollerinden Paraşüt Kulesi nerede, tarihçesi nedir?

Türkiye’nin iki paraşüt kulesinden birisi olan ve Ankara’nın sembollerinden olan Paraşüt Kulesi nerede, tarihçesi nedir?

Dört platformdan oluşan, içinde asansör, merdiven ve çift ağırlıklı paraşüt atma vinci bulunan ve kuleden paraşütle atlama imkanı sunan Paraşüt Kulesi nerede, tarihçesi nedir? İşte tüm detaylar:

PARAŞÜT KULESİ NEREDE TARİHÇESİ NEDİR?

Türkiye’nin iki paraşüt kulesinden birisi olan Ankara’daki kule, İzmir’deki Paraşüt Kulesi ile beraber 1937 yılında tamamlandı. Ankara’daki kule 28 Ekim 1937’de o dönemin Başbakanı Celal Bayar tarafından açıldı. Ankara'da bir paraşüt kulesi inşa edilmesine yönelik ilk fikir, dönemin İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz tarafından Sovyetler Birliği'ne gönderilen gezi heyetinin Moskova’da bulunan Gorki Parkı’nda bulunan paraşüt kulesini beğenerek benzer tarzda bir yapının Türkiye'de de hayata geçirilmesi gerektiği üzerine bir rapor hazırlamasıyla gündeme geldi. Cumhuriyet'in ilk yıllarında havacılık sektörüne büyük bir önem gösterilmesi ise bu düşüncenin hayata geçişini hızlandırdı. Başlangıçta ülkenin en büyük üç şehri olan İstanbul, Ankara ve İzmir'de birer paraşüt kulesi yapılması planlandıysa da yüksek maliyetler sebebiyle projenin İstanbul'daki ayağı iptal edildi. Ankara Paraşüt Kulesi'nin yapımı, İzmir'deki çağdaşıyla birlikte eş zamanlı olarak 1937 yılında tamamlandı. Ankara Paraşüt Kulesi, Hipodrom Caddesi'nde gar binasının karşısında, Ankara Arena'nın yanında bulunuyor ve 41 metre yüksekliğe sahip. Ankara'da Hipodrom Caddesi'nde Devlet Demiryolları Genel Müdürlük binasının karşısında bulunan kuleden atlama imkanı da sunuluyor. Yerleşke içinde; Tarihi Paraşüt Kulesi, orijinal uçakların sergilendiği bahçe ve tarihi nitelikteki belge ve eserlerin sergilendiği Müze Binası bulunuyor.

parasut-kulesi-nerede-tarihcesi-nedir-2.jpg

PARAŞÜT KULESİ’NDE ATLAMA İMKANI

Cumhuriyet Bayramından bir gün önce 28 Ekim 1937 tarihinde düzenlenen ve Başbakan Celal Bayar’ın katılımıyla gerçekleşen açılış töreniyle açılan Paraşüt Kulesi, 1982 yılında dış cephe onarımı geçirdi. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 4 Nisan 1989 tarihinde aldığı 759 sayılı kararla ise tescillenerek koruma altına alındı. Türk Hava Kurumu kursiyerlerinin de eğitimleri gereği kullandıkları 41 metrelik kuleden atlayışların, 3'üncü kat balkonundan yani 38 metreden gerçekleştirildiği biliniyor. Kuleden atlayış yapanlara sertifika ve rozet armağan ediliyor. Ayrıca 16 yaşından büyük, 40 ila 85 kilogram arasında olan kişiler de kuleden atlayabiliyor. Ayrıca atlayacakların ayağında spor ayakkabısı olması da gerekli şartlar arasında. Bu şartlara uyanlar, paraşüt kulesinin üçüncü katından uzman paraşüt eğitmenleri eşliğinde atlayışlarını gerçekleştirebiliyor.

parasut-kulesi-nerede-tarihcesi-nedir-3.jpg

İZMİR’DE DE PARAŞÜT KULESİ BULUNUYOR

Türk Hava Kurumu’nun 5 havacılık merkezi bulunurken, kuleler Atatürk’ün talimatıyla THK bünyesi altında yapıldı. İzmir'de Kültürpark'ta yer alan Paraşüt Kulesi’de THK tarafından 1937'de inşa edildi. Proje, Bedri Tümay ve Algrandi tarafından hazırlandı ve zemine 75 meşe kazık çakıldı. Deniz seviyesinden 4,5 metre yerden yüksekliği ise 48 metre olan Paraşüt Kulesi’nde üç teras, bir asansör ve asansör çevresinde döner merdiven bulunuyor. Tepe noktasında ise çift ağırlıklı paraşüt atma vinci bulunuyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.