Ankara'nın doğa harikası: Karagöl Tabiat Parkı

Ankara'nın doğa harikası: Karagöl Tabiat Parkı

Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan Karagöl, eşsiz manzarası ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Başkentliler tarafından büyük ilgi ile karşılanan gölün çevresinde Karagöl Tabiat Parkı, ziyaretçilerine doğayla iç içe vakit geçirme imkânı sunuyor.

Ankara Çubuk’ta yer alan Karagöl, eşsiz manzarası ile ziyaretçileri akınına uğruyor. Başkentliler tarafından büyük ilgi ile karşılanan gölün çevresinde Karagöl Tabiat Parkı, ziyaretçilerine doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlere ideal bir ortam sunuyor. Yeşillilerin arasında bulunan Tabiat parkında ziyaretçiler, göl etrafında yürüyüş yapma, piknik yapma ve doğanın tadını çıkarma gibi aktivite imkânları sunuyor. Sessiz ve sakin olmasıyla şehir hayatının stresinden uzaklaşmak isteyenler için mükemmel bir kaçış noktası.

70 METRE DERİNLİĞİNDE

Ankara şehir merkezine 68 kilometre, Çubuk ilçesine ise yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan Karagöl, Kızılcahamam yakınlarındaki Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı'nın kesişim noktasında bulunuyor. Deniz seviyesinden bin 630 metre yüksekte bulunan göl, 70 metre derinliğe kadar iniyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün analizleri, Karagöl’ün volkanik kayaçlarla çevrili bir krater gölü olduğunu ve bu kayaçların yaklaşık 12 ile 21 milyon yıl öncesine, Alt-Orta Miyosen döneme ait olduğunu işaret ediyor.

vsdvs-001.jpg

GÖLDEKİ CANLILARI YAKINDAN GÖRMEK MÜMKÜN

Gölün içerisindeki yaşam alınan güvenlik önlemleri ile çok dikkatle korunuyor. Bu sayede gölde balıklar, su kaplumbağaları ve hatta yılanlar bile görülebiliyor. Volkanik faaliyetlerden kaynaklanan kayaçlar, andezitik, dasitik ve kısmen riyolitik özellikler taşıyor. Her iki tarafı yamaçlarla çevrili olan Karagöl'ün biyotopunda meşe, ardıç, kavak ve çam gibi ağaç türleri ile laden ve buğdaygiller familyasına ait bitkiler bulunuyor.

svafvdsv-001.jpg

BÖLGEDE KARAÇAM VE SARIÇAM YAYGIN

Titrek kavak, kara gürgen, Kafkas ıhlamuru, çınar yapraklı akçaağaç, ova akçaağacı, Toros akçaağacı, fındık, akçaağaç yapraklı üvez ve kuş üvezi göl gölün çevresindeki yoğun ormanları oluşturuyor. Bölgede özellikle karaçam ve sarıçam oldukça yaygın. Bölgede yapılan araştırmalarda gölden toplanan bryophyta örnekleri inceleniyor ve 7 familyadan 12 cinse ait 27 kara yosunu ve 1 ciğer otu türü tespit ediliyor. Bu türlerin dörtte üçü akrokarp özellik gösterirken, geri kalanlar pleurokarp olarak sınıflandırılıyor.

belpa.jpg

BELPA’YA BAĞLI SOSYAL TESİS

Parkın içerisinde 2022’de Ankara Büyükşehir tarafından yenilenerek hizmete açılan ve BELPA’ya bağlı olan Çubuk Karagöl Sosyal Tesisleri yer alıyor. Tamamı organik ürünlerden oluşan kahvaltı imkânı da sunulan tesis Ankaralılara Çubuk Karagöl Tabiat Parkı’nın doğal güzelliğiyle iç içe vakit geçirme imkânı sunuyor. Fiyatları oldukça uygun olan mekânda; çay 8 TL, Türk kahvesi 25 TL, soğuk içecekler 27 TL’den satılıyor. Ayrıca Karagöl’de piknik yapmak da mümkün.

basliksiz-1-001.jpg

KARAGÖL'E NASIL GİDİLİR?

Ankara şehir merkezinden Esenboğa istikametine doğru giderek Çubuk yoluna dönünce yol sizi Karagöl’e kadar götürüyor. Etimesgut, Sincan gibi Batı’daki ilçelerden Karagöl’e ulaşım ise çevre yolu üzerinden, Esenboğa yoluna, oradan da Çubuk yoluna düşülerek mümkün. Çubuk’tan sonra sık sık yerleştirilmiş olan Karagöl tabelaları sizi kolayca Karagöl'e ulaştırıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.