Ankara'daki Yahudi Mahallesi'nde tahribat büyüyor

Ankara'daki Yahudi Mahallesi'nde tahribat büyüyor

Akademisyenler, mimarlar, şehir plancıları ve ABB yetkililerinin katıldığı Yahudi Mahallesi toplantısından çıkan sonuçlar iç karatttı. Yayımlanan sonuç bildirisine göre mahallede tahribat hızla büyüyor.

Ankara'da Yahudi Mahallesi ile ilgili gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirisi yayınlandı. Akademisyenler, sanat çevreleri, mimarlar, şehir plancıları, ABB yetkilileri, Ankara Kent Konseyi üyeleri, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı toplantıda, geleneksel evlerin mimari özellikleri detaylarıyla anlatıldı. Pencere ferforjelerinden ahşap dolaplara kadar mimari elemanlar tek tek açıklanırken, Ulus’taki Yahudi Mahallesi’ndeki evlerin mevcut durumu da gündeme getirildi.

TAHRİBAT HIZLA BÜYÜYOR

Toplantıda Yahudi Mahallesi’nde tescilli yapıların çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Bazı yapıların otopark yapmak için yıkıldığı, hastanelerin yoğunluğu nedeniyle artan otopark ihtiyacının durumun temel sebeplerinden biri olduğu belirtildi. Tescilli veya tescilsiz yapı ayrımı yapılmaksızın evlerin yıkıldığı ifade edildi.

MİMARİ KORUNAMIYOR

Bir diğer önemli sorun ise tescilli yapıların mimari özelliklerinin sökülüp başka yerlerde kullanılması. Bu sebeple Yahudi Mahallesi'ndeki birçok nitelikli kapı, tavan göbeği ve pencere ferforjesi gibi önemli mimari unsurlar bulundukları yerlerden çıkarılıp satılarak ticari kazanca dönüştürülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.