Ankara'da yılan popülasyonu artıyor: Çok sayıda görüldü

Ankara'da yılan popülasyonu artıyor: Çok sayıda görüldü

Ankara'nın özellikle Sincan ve Polatlı ilçelerinde caddeler ile parklarda yılanlar görülmeye başlandı. Artışın sebeplerini ve yapılması gerekenleri Prof. Dr. Nuri Yiğit gazetemize anlattı.

Ankara'da yılan popülasyonu artış gösteriyor. Özellikle Polatlı, Sincan ve Etimesgut ilçelerinde öğlen saatlerinde kalabalık alanlarda görülen yılanlar, endişeye sebep olmaya başladı.

Konuya ilişkin İlksayfa'ya açıklama yapan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Yiğit, panik olunmaması gerektiğini vurguladı.

Yiğit, şu bilgileri verdi:

"Literatür kayıtlarına göre Ankara civarında 14 kadar yılan türü yayılış yapmakta. Bunlardan ikisi su yılanı, ikisi engerek olarak bilinen zehirli yılanlar. Engerekler sahada çok nadir rastlanan gece aktif yılanlardır. Zehirli yılan sokması ülkemizde zaten nadir rastlanan bir durumdur."

1-012.jpg

Halkın etrafta rastlama olasılığı yüksek olan yılan türleri karayılan, boz yörük, uysal yılan ve sarı yılandır. Ki bu görüntülerdeki yılanlar da sarı yılan. Bu türler zararsızdır."

"YABAN HAYVANLARININ YAŞAM ALANINA YAKIN YERLER"

Yiğit, Mamak, Etimesgut, Sincan gibi ilçelerin orijinalinde tarım arazisi olan bozkır nitelikli ekosistemler üzerine inşa edildikleri için yaban hayvanlarının yaşam alanlarına da yakın olduğunu kaydetti.

2-004.jpg

Prof. Dr. Yiğit, bu yıl daha çok rastlanmasının sebebini şöyle açıkladı:

Havaların sıcak geçmesi yılan yumurtalarının açılması başarısını olumlu etkilemiş olabilir. Ayrıca şu anda Türkiye genelinde tarım alanlarında tarla faresi popülasyonunda da bir artış gözlemleniyor. Doğada hayvanların popülasyon sayısı yıldan yıla sabit kalmaz, dalgalanma gösterir. Bazı yıllar çok düşer, bazı yıllar çok artar. Bu sene örneğin tarla faresini her yerde görüyoruz ona bağlı olarak yılanda da artış var zaten görülen yılarlar da tarla faresiyle beslenen yılanlar. Dolayısıyla yumurtalarının açılma başarısındaki artış ve besin bolluğu yılan popülasyonunda geçici bir artışa olanak sağladı.

702-x-351-piksel-702-x-351-piksel.jpg

"YAZ SONUNDA AZALACAKTIR"

Yılanların ekosistemin biyoçeşitliliğin ve besin zincirinin önemli bileşenlerinden, gündüz yırtıcı kuşları, ve sansar, tilki gibi etobur memeli hayvanların temel besinleri arasında olduğunu söyleyen Yiğit, bu yırtıcılardan oluşacak predasyona bağlı olarak yaz sonlarına doğru etrafta görülen yılanların azalacağını kaydetti.

VATANDAŞ NE YAPMALI?

Yiğit, vatandaşlara evinde, bahçesinde veya park gibi yaşam alanlarında yılanlarla karşılaşması durumunda yakalamaya çalışmamalarını ve öldürmemelerini önerdi. Ayrıca bunların korunan hayvanlar olduğunu ve öldürmenin cezası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yiğit, şunları kaydetti:

"Yılanlar doğal olarak insandan kaçma eğiliminde oldukları için insanla karşılaştıklarında ortamdan uzaklaşma, kaçma eğilimindedirler. Yılanla karşılaşılması durumunda ve hayvan kaçamadıysa belediye ve ilgili bakanlıktan yardım talep edilebilir. Yılan yakalama çubukları kullanılarak yakalanmaları durumunda bez torba içine alınarak doğal yaşam alanına bırakılması gerekir. Bu bağlamda halkın endişelenmesini gerektirecek bir durum bulunmamaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.