Ankara'da tarihe sahip çıkılıyor: Kesikbaş Türbesi restore edildi
Kesikbaş Türbesi tamamlanan restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıktı. Kubbesindeki çatlaklar dolayısıyla çökmek üzere olan türbe, korunmaya alınmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı.
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı’nın Kesikbaş (Felekeddin) Türbesi’nde geçtiğimiz aylarda başlattığı restorasyon çalışmaları tamamlandı. Ankara Kalesi’nin tarihi değerlerinden olan türbe gün yüzüne çıkarıldı. Yıllar içerisinde kubbesinde oluşan çatlaklar nedeniyle çökme riski bulunan ve bakıma ihtiyaç duyan türbe aslına uygun olarak yenilendi. Türbe, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini görecek şekilde daha temiz ve düzenli bir görünüme kavuşturuldu.
ÇATLAKLAR ONARILDI LAHİT TEMİZLENDİ
Tarihi eserleriyle anılan Ankara Kalesi’ndeki 14’üncü yüzyıl Osmanlı dönemi yapılarından Kesikbaş (Felekeddin) Türbesi, geçtiğimiz aylarda başlayan restorasyon çalışmaları tamamlanarak gün yüzüne çıktı. Yıllar içerisinde hasar alan türbenin kubbesinde dikkat çeken çatlaklar onarıldı. Türbedeki beton sıvalı lahite bakım yapıldı, etrafındaki koruma parmaklıkları da yenilendi. Aynı zamanda türbeye gelen vatandaşlar için bilgilendirme levhası da yerleştirildi. Türbe etrafında faaliyet gösteren esnaflar restorasyon çalışmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek yapının temiz ve düzenli bir görünüme kavuşmasından dolayı teşekkürlerini iletti.
AZ SAYIDAKİ ESERLERDEN BİRİ
Kesikbaş (Felekeddin) Türbesi, Ankara’da bulunan az sayıdaki erken Osmanlı Dönemi eserlerinden biri. Türbe sahibinin Ankara’nın Ahilik Dönemi’nde yaşadığı tahmin edilen ve “Felekeddin” lakaplı bir isim olduğu biliniyor. Türbenin yapısı hakkında “Dört köşede yer alan mermer sütunlar üzerinde, köşeleri pahlanmış sütun başlıkları ve bu başlıklara bakan sivri tuğla kemerleri bulunmaktadır. Dört kenarındaki kemerler üzerinde pandantifli bir kubbe yer alır. Dış kenarlarda kemerler üzeri kirpi saçaklıdır” açıklaması bulunuyor.
NE OLMUŞTU?
Son yapılan tamirat esnasında beyaz badanalı bir sıva tabakası ile kaplanan türbenin ortasında beton sıvalı bir lahit bulunup; türbe yıllar içerisinde hasar aldı. Kubbesinde çatlaklar ve çökmeler meydana gelen türbe, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmez hale gelmişti.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.