Ankara'da AVM'ler iflasın eşiğinde: Süreç nasıl işleyecek?

Ankara'da AVM'ler iflasın eşiğinde: Süreç nasıl işleyecek?

Ankara'da Gordion AVM ve Forum Ankara isimli iki alışveriş merkezi konkordato ilan etti. Mahkeme tarafından atanan konkordato komiseri Prof. Dr. Hakan Taştan, süreci gazetemize anlattı.

Geçtiğimiz yıl Kızılay AVM'nin iflasının ardından Ankara'da iki büyük AVM daha konkordato ilan etti. Mahkeme, Doç. Dr. Murat Oruç, Bağımsız Denetçi Prof. Dr. Hakan Taştan ve Mali Müşavir Prof. Dr. Halil İbrahim Alpaslan'ı geçici konkordato komiseri olarak atadı.

Bağımsız Denetçi Prof. Dr. Hakan Taştan, süreci gazetemize anlattı.

702-x-351-piksel-2.jpg

"İCRA VE HACİZ İŞLEMLERİ YAPILAMAYACAK"

Taştan, "İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 26 Aralık 2023 tarihinde geçici mühlet verilmişti. Sunduğu projenin gerçekleşebilir olduğu değerlendirildiğinden ve de borçların yapılandırılması halinde ödeyebilecek gücü olduğundan 26 Mayıs 2024 tarihinden itibaren 1 yıllık kesin mühlet verildi. Bu süreçte icra ve haciz işleri yapılamayacak. Bütün borcu esasen 4 bankaya olup bir yıllık süreyi beklemeden anlaşması halinde bankalarla feragat ile bu sürecin tamamlanma olasılığı bulunuyor" şeklinde süreci özetledi.

avm.jpg

AVM'LERİN ÖDEME PLANI

Prof. Dr. Taştan'ın aktardığına göre AVM'ler 2026 yılı Ocak ayından başlamak üzere üçer aylık eşit taksitler halinde toplamda 40 taksitte ödemeyi teklif etti.

Taştan, ayrıca komiser heyeti olarak bu sürecin olumlu tamamlanacağını düşündüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Elde edeceği gelirler ile bu borç ödenebilecektir. Esasen AVM'lerin sıkıntıya düşmesi hükümetin yabancı para ile sözleşme yasağı getirmesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bankalara borçları yabancı para üzerinden devam ederken bir anda kira gelirleri TL'ye dönmüş ve 1 yıl sonrada gelirler, bankaya olan taksitleri ödemekte zorluklar ortaya çıkarmıştır. Şu anda tüm AVM'lerde oldukça düşük olan kira bedellerini piyasa koşullarına yaklaştırma çabası başlamıştır. Dolayısıyla borçların daha uzun vadeye yayılması halinde ödeyebilme kapasitesi ortaya çıkmaktadır..."

702-x-351-piksel-4.jpg

"HERKES UZLAŞMACI OLMALI"

Konuya ilişkin olarak AVM'lerin kapanmasının ya da iflasının, pamuk ipliğine bağlı olan ekonomideki güveni negatif etkileyeceğine değinen Taştan, sözlerine şöyle son verdi:

"İflaslar, Sayın Şimşek'in aylardır üzerinde çalıştığı projeye zarar verecektir. O nedenle herkes uzlaşmacı olmalı ve kimse zarar görmeden bu süreç atlatılmalıdır diye düşünüyoruz. Bu sayede hem çalışanlar, hem ülke ekonomisi hem de alacaklılar kazançlı çıkacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.