Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam gazetemize konuştu

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam gazetemize konuştu

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, emlak danışmanlarının meslek yasasının olmadığını ve yönetmelikle idare ettiklerini söyledi. Akçam, şuan Meclis komisyonlarında görüşülen tasarının biran önce yasalaşmasını talep etti.

Emlak danışmanlarının yasasının olmadığını ve yönetmelikle mesleklerini devam ettirdiklerini söyleyen Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam gazetemize konuştu. Gazetemiz Haber Müdürü Âdem Orman’a konuşan Akçam meclis komisyonlarında dolaşan meslekleriyle alakalı yasa tasarısının biran önce kanunlaşmasını talep etti.

Akçam ile söyleşimizde 2022 yılı Ankara emlak piyasasını, emlak piyasasını canlandırmak adına vatandaşa verilecek konut kredilerini ve şuan üç bakanlığın gündeminde olan konut kredi paketini konuştuk. Başkan Akçam, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve Maliye Bakanlığımız ile ortak çalışmamız var. Piyasayı canlandırmak için yakın zamanlı bir paket açıklamasını bekliyoruz. Bu paketten biz emlakçılar olarak ümitliyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

whatsapp-image-2022-12-26-at-14-28-04.jpeg

“YASA TALEBİMİZ VAR”

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam; “Emlak danışmanlarının yasası yok. 5 Haziran 2018 tarihinde bir yönetmelikle idare ediliyoruz. Dolayısıyla misal muhasebecilerin yasası gibi bir yasamız yok. Bizlerde Ankara Tüm Emlakçılar Odası olarak bütün meslektaşlarımız adına mesleğimiz ile ilgili meclise bir yasa tasarısında bulunduk. Şuan bu tasarı komisyonlarda görüşülüyor. Emlakçılar olarak biz yasa tasarısının komisyonlardan genel kurula çıkması ile ilgili destek bekliyoruz. Milletvekillerimizin çalışmaları ile biran önce bu yasa tasarısının çıkmasını istiyoruz” diyerek meclisten çıkması beklenen yasanın önemine vurgu yaptı.

osman-eken-ankarada-kent-buyumesi-yatay-surdurecek-projesi-178980-1513153657-1.jpeg

“PAKET SEKTÖRE UMUT OLACAK”

Akçam, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve Maliye Bakanlığımız ile ortak çalışmamız var. Piyasayı canlandırmak için yakın zamanlı bir paket açıklamasını bekliyoruz. Bu paketten biz emlakçılar olarak ümitliyiz. Yukarı doğru çıkış yok. Ama konut satış sayısında bir azalma var. Rakamsal olarak bir iniş yok. Bu sayı Ankara genelinde TÜİK’ in açıkladığı yüzde 47 oranının eksik olduğunu düşünüyoruz. Satışlarımızın az olmasının sebebi alıcıların kredi alamamasından TOKİ’nin alıcı üzerine koyduğu beklentinin artmasından ve konut fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

0cd709cd-dda5-ea11-80f7-a0369f7d1486.jpg

“KONUTA ERİŞEBİLİRLİK KOLAYLAŞACAK”

Akçam konut konseptine dikkat çekerek, “Ankara ilçelerinde 2022 yılı için en çok satış hangi ilçemizde diye sorarsak, satılacak konut konseptine bakmamız gerekir. Üst düzey lüks konutların satıldığı projeler Çankaya ve Yenimahalle ilçemizde mevcut. Sincan, Etimesgut, Keçiören ve Pursaklar gibi ilçelerimizde ise daha orta seviye ilçelerde fazla durumdadır. Bakıldığında ilçelerimizde konut satışları eşit gibi duruyor. Günümüzde konuta erişebilirlik çok zorlaştı. Dolayısıyla vatandaşlarımız kredi de kullanamıyor. Rakamlarda yüksek olunca kendi imkânlarıyla konut almaya çalışıyor. Hükümetimizin en son açıkladığı proje bu durumu ortadan kaldırmak noktasında olacak. Bakanlıklarımız tarafından yapılacak uygulama konuta erişebilirliği kolaylaştıracak diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ankarada-konut-satislarini-yuzde-47-oraninda-dustu-2.jpeg

“BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI”

“2022 yılı içinde birkaç defa faiz oranları ile ilgili uygulama yapıldı. Faizlerin düşme yönünde bir beklenti vardı. Ama tersine bir durum oldu” diyerek 2022 yılındaki faiz oranlarının sektördeki beklentileri karşılamadığı söylen Akçam sözlerine şöyle devam etti: “Son birkaç aydır özel bir banka 1.79 faiz oranı ile ve devlet bankalarının koyduğu 300 bin lira limitini koymadan evin değerinin yüzde 60 oranında kredi vermeye başladı. Bu durum piyasanın sıkışıklığını giderme yolunda olumlu bir etki yarattı. Yaklaşık üç ay önce devletin sosyal konut projesinde de dar gelirli vatandaşlar için açıklanan projede 8 milyona yakın müracaat oldu. Şuna kuraları çekiliyor. Aralık ayı içinde açıklanacak üç faiz oranı ile orta ölçekli gelir seviyeli kişilere böyle bir paket açıklanacak. Bu açıklama özel sektörü destekleyecek müttehitlerin önünü açan güzel bir açıklama olacak bizde o açıklamayı bekliyoruz. Öyle bir denge kurulmalı ki emlak sektöründe fiyatların yukarıya çıkarılması sağlanmalı. Çünkü faiz oranları düştüğünde gayrimenkul oranları yukarıya doğru çıkıyor.”

84808-ankara.jpg

“GAYRİMENKUL KAZANDIRIR”

2022 yılında Ankara’da emlak sektörünü ve sektörün beklentilerini anlatan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam son olarak şöyle konuştu; “2023 malumunuz seçim yılı olacak. Bu seçim yılında ticari anlamda pek bir beklenti içine giremeyiz. Piyasayı okumak zorlanıyoruz ilk altı ayda piyasada çok fazla bir değişiklik olmayacak. Seçim sonucuna göre de farklı bir ortam çıkacak. Ben oda başkanı olarak şunu söyleyebilim. Konut alımı ve satışı yapan yatırımcılar hiçbir zaman zarar etmedi etmeyecek. Şuan bile alınabilir 6 ay sonrada alınabilir. Konutun yatırımcılara getirdiği karı beklentiyi çoğu sektör getirmiyor. 2023 yılının ilk altı ayının biraz sakin geçeceğine inanıyorum. Yaşanan pandemi insanların emlakçı tercihlerini de internet ortamına taşıdı. Dolayısıyla bizim emlak danışmanlarımız teknolojiyi mutlaka kullanmalıdır. Yaklaşık bir yıl öncesinden bugüne gayrimenkul ile alakalı durumları internet üzerinden düzenliyor. Bizde oda olarak meslektaşlarımıza konu ile alakalı eğitim ve seminerler vererek kendilerini geliştirmelerini sağlıyoruz.”

Enes Boyacı / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.