Ankara Posta Kodu ve Ankara İlçeleri Posta Kodları

Ankara Posta Kodu ve Ankara İlçeleri Posta Kodları

Ankara Posta kodu, günümüzde resmi evrak doldururken veya bir kargo işlemi sırasında aktif olarak kullanılıyor. Ankara posta kodu nedir? Ankara ilçelerinin posta kodları ile ilgili detayları sizler için yazımızda bir araya getirdik.

Ankara Posta kodları teoride var olsalar da uygulamada ne işe yaradıkları birçok insan için merak konusu olmuştur. Sistemli iletişimi sağlayan posta kodları nedir sorusunun cevabı yazımızda. Posta kodları iletilecek olan postaların ayrılışının makine tarafından gerçekleştirilmesini sağlar. Sistemli ve hızlı iletişimi kolaylaştıran ve buna ortam hazırlayan rakam ve harflerden meydana gelen kodlardır. Türkiye’deki her ilin her ilçenin birbirinden ayrı posta kodu bulunmaktadır. Türkiye Dünya posta teşkilatına üyedir. Aynı zamanda Türkiye posta kodu uygulamasını etken bir şekilde kullanmaktadır. Ülkemizde posta yolu ile iletilecek her belge, mektup veya kargo için adres bilgilerine posta kodunun da yazılması posta sisteminin kusursuz sonuçlanması için önemli rol oynar.

Ankara Posta Kodu nedir

ANKARA POSTA KODU

Ankara Posta Kodu için açıklanan değer 06000. İlk 2 hane Ankara iline ait olan plaka kodundan gelmektedir. Kalan diğer rakamlar ise Ankara İlinin tümünü kapsadığını belirtmektedir. Ankara ilçelerinin posta kodları başlığı altında merak edilen detayları topladık. Ankara birbirinden ayrı 25 posta koduna sahiptir. Ankara Posta kodları ilçeler ve mahallelere göre değişebilmektedir. Ankara ilçeleri posta kodlarını sizler için bir araya getirdik. Peki, Ankara ilçeleri posta kodları nedir?

ankara ilçeleri posta kodalarını temsil eden posta fotoğrafı

ANKARA İLÇELERİ POSTA KODLARI

İşte Ankara ilçeleri posta kodları:

Ankara Akyurt posta kodu: 06750

Ankara Altındağ ve Ulus posta kodu: 06030

Ankara Ayaş posta kodu: 06710

Ankara Bala posta kodu: 06720

Ankara Beypazarı posta kodu: 06730

Ankara Çubuk posta kodu: 06760

Ankara Çankaya posta kodu: 06410

Ankara Elmadağ posta kodu: 06780

Ankara Evren posta kodu: 06770

Ankara Etimesgut posta kodu: 06790

Ankara Güdül posta kodu: 06840

Ankara Gölbaşı posta kodu: 06830

Ankara Haymana posta kodu: 06860

Ankara Kızılcahamam posta kodu: 06890

Ankara Keçiören ve Etlik posta kodu: 06010

Ankara Kahramankazan posta kodu: 06980

Ankara Kalecik posta kodu: 06870

Ankara Mamak posta kodu: 06260

Ankara Nallıhan posta kodu: 06920

Ankara Pursaklar posta kodu: 06145

Ankara Polatlı posta kodu: 06900

Ankara Sincan posta kodu: 06930

Ankara Yenimahalle posta kodu: 06170

Ankara Şereflikoçhisar posta kodu: 06950

ankara ilçelerini gösteren harita

SİSTEMLİ GÖNDERİMİN VAZGEÇİLMEZİ: POSTA KODU

Ankara posta kodu konusunda başkentimizin her ilçesi için ayrı posta kodu kullanılmaktadır. Bu durum diğer iller için de geçerlidir. Ankara ilimizde bulunan ilçelerde 25 farklı posta kodu kullanılması iletişim ağının düzenli olarak geliştirilmesinde katkı sağlamıştır. Örneğin ülkemizin herhangi bir yerinden mektup, belge veya kargo yollamak için göndereceğiniz belgenin bilgilerini girdiğiniz alana posta kodunu yazmanız gerekmektedir. Yazdığınız posta kodu sayesinde elden ele geçen gönderiniz görevliler ve barkod okuma teknolojisiyle sınıflara ayrılarak gideceği adrese kolaylıkla gönderilir.

posta kodu nedir sorusu için kargo teslimi yapan insan

POSTA KODU NEDİR?

Posta kodu, talep edilen herhangi bir konuma belge, mektup vb. gönderirken gerekli olan harf veya rakamların bir araya getirilerek oluşturulan seridir. Gönderim işlemi için başlangıçta bir kere posta kodu kullanıldığında, diğer işlemler için de mümkün hale gelmektedir. 2005 yılında Dünya Posta Birliği'nin tanımış olduğu 190 ülkenin 117'sinin posta kodu bulunmaktadır. Ulusal posta kodu sistemi kullanmayı kabul etmeyen ülkeler arasında Gana ve İrlanda mevcuttur.

Posta kodları evrak ya da kargo gönderimi gerçekleştirmek için şart olan bilgilerin başında gelmektedir. Bir gönderimi oluşturma aşamasında alıcı adresi kadar alıcının bulunduğu il ve ilçenin posta kodu da öğrenilmeli ve eklenmelidir. Örneğin Ankara iline bir gönderimde bulunacak gönderimler için alıcının bulunduğu konuma ilişkin Ankara posta kodu bilgisi not edilirse teslimatın ulaşması daha seri ve pratik gerçekleşmektedir. İletilecek postanın ya da teslim alınacak kargonun alıcı kısmındaki bilgilerde posta koduna yer vermek oldukça önemlidir.

Ülkemizde posta kodları, beş haneli olarak kodlanmıştır. Posta kodunun ilk iki hanesi Trafik plaka kodlarından oluşurken, kalanı temsil ettiği ilin ilçesindeki konumu simgeler. Sizler için derlediğimiz yazımızda başkentimize ait 25 adet ilçe alfabetik şekilde sıraladık. İşte Ankara’nın ilçeleri: Akyurt, Altındağ, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar, Yenimahalle.

Posta kodları iletilmek istenilen belgelerin veya paketlerin ulaştırılmak istenen adreslere ulaşma süresini kısaltır. Adresin vazgeçilmez bir detayı olan posta kodları harf ve rakamlardan meydana gelmektedir. Dünya genelinde her ülkenin, farklı şekillerde posta kodları bulunmaktadır.

ankara posta kodu için postalar

İLK POSTA KODU NE ZAMAN KULLANILDI?

Posta kodu uygulaması Reader’s Digest’e göre, 1943 yılında Robert Moon isminde bir posta müfettişi ile başlamıştır. Moon, İkinci Dünya Savaşı’nın oluşturduğu asker ve görevli sıkıntısı konusunda araştırmalarda bulundu. Moon, vagonlarda çalışan personeller tarafından yapılan elle sıralamanın çok yavaş ve sistemsiz olduğunu düşünmüştür. Elle yapılan işlemlerin aksine hava postasına olan güvenin artması ile postaları daha iyi sıralayabilecek bir posta konumu sistemi fikrine kapıldı. Ülkenin tamamını parçalara bölerek sayısal kodlar kullanarak tanımlamak istiyordu. Oluşturulan ilk sayı, doğu kıyısında sıfırdan batı kıyısında dokuza kadar bir grup bölgeyi temsil etmekteydi. Oluşturulan diğer İkinci ve üçüncü sayılar, mektubun gideceği belirli posta sıralama tesisini tanımlayarak bölgelerin eskisinden daha kolay ayırt edilmesinde yardımcı oldu. Daha sonra, postayı hangi postanenin teslim aldığını takip etmek için iki numara daha dâhil edildi. The New York Times tarafından “koddaki ilk üç hanenin tartışmasız babası” olarak tanımlanan Moon’un aydın bir fikri mevcuttu. Fikrini ortaya attığında bazı kesimler tarafından dirençle karşılandı. Fikrinin ciddi olarak değerlendirilmesi seneler sürdü ve defalarca kez denendi. Günümüzde tüm dünyada aktif olarak kullanılmaktadır.

ankara çankaya posta kodu

TÜRKİYE’DE NE ZAMANDAN BERİ POSTA KODU KULLANILIR?

Osmanlı Devleti, 1875 yılında Dünya Posta Birliği’ne katılarak Posta ve Telgraf Teşkilatı yani kısaca PTT kurmuştur. Dünya Posta Birliği, 1875 tarihinde posta işleyişini sağlayan PTT’yi yetkili bir kuruluş olarak kabul etmiştir. Günümüzde PTT, genel müdürlük olarak hizmet veren, Türkiye'nin posta örgütüdür. TBMM'de kabul edilen tasarı ile 2013 Mayıs ayında Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi haline gelmiştir.

ankara posta kodu için ankara fotoğrafı

POSTA KODU SORGULAMA

Posta kodları bulunduğunuz il ve ilçeye göre farklılık göstermektedir. Eğer bulunduğunuz bölgeye ait posta kodunu öğrenmek istiyorsanız PTT’nin internet sitesine ulaşabilirsiniz.

ankara ilçeleri posta kodları için ankaranın geniş manzarası

POSTA KODU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Posta kodu bilgisine dayanarak gönderim daha sağlıklı bir şekilde istenilen yere ulaşmaktadır. Türkiye’de şehrin plaka kodu, grubu, dağıtım ünitesi ile belirlenen posta kodu rakamları, posta dağıtım teşkilatlarında gönderinizin daha kolay sınıflandırılmasını sağlamaktadır. Eğer göndereceğiniz konumun posta kodunu bilmiyorsanız posta kodunu sorgulamak mümkün. Örneğin Ankara ilçeleri için bir gönderi düzenleyecekseniz ulaştırmak istediğiniz Posta, kargo, fatura gönderiminde oldukça önemli olan bu kodları (Posta ve Telgraf Teşkilatı) PTT internet sitesi posta kodu sorgulama ekranı üzerinden öğrenebilirsiniz.

Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.