Ankara Kocatepe Cami'sine nasıl gidilir? Tarihçesi ve konumu
Ankara’ya gidine mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Ankara Kocatepe Cami'sine nasıl gidilir? İşte Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan Kocatepe Cami tarihçesi ve konumu...
Ankara Kocatepe Camii, Ankara’da Cumhuriyetten sonra inşa edilen en büyük camidir. Yakın tarihte hizmete açılmış olan caminin işçiliği ve mimarisi oldukça ihtişamlı ve dikkat çeken bir yapıdır. Ankara’ya gidine mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Ankara Kocatepe Camii tarihçesi...
Ankara Kocatepe Camii Tarihçesi
Türkiye’nin Başkenti Ankara’da hızla artan nüfusa karşılık büyük bir caminin bulunmaması, özellikle Çankaya’ya doğru gelişen Yenişehir’de halkın ibadet ihtiyacını karşılayabileceği bir mescidin dahi olmaması göz önüne alınarak 1944 yılında Diyanet İşleri başkan yardımcısı Ahmet Hamdi Akseki başkanlığında bir cami yaptırma kurumu oluşturuldu. Bu kurumun açtığı yarışma neticesinde onaylanan ve Emniyet Abidesi Parkı içinde uygulanması düşünülen projeden daha sonra vazgeçilmiştir. 1956yılında Türkiye Diyanet Sitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği adını alan kurum 1957 yılında yeni bir proje hazırlatmış bizzat devrin başbakanı Adnan Menderes’in ilgilenmesi ile caminin Ankara’ya hakim bir tepe olan Kocatepe’de yapılmasına karar verilmiştir. Mimar Vedat Dalokay’ın hazırladığı projeye göre 1963 yılında caminin temeli atılmış, idare binaları 1964’te tamamlanmıştır. Ancak üstünün kabuk sistemiyle örtülmesi planlanan cami projesinden, sistemin o yıllar için çok yeni olması ve Ankara’da aynı sistemin uygulandığı bir spor salonunun çökmesi sebebi ile vazgeçilmiştir.
Açılan yeni bir yarışma sonunda 4500m2’lik bir alana yapılması düşünülen caminin proje çalışmalarını Hüsrev Tayla ile Fatin Uluengin üstlenmiş ve 30 Ekim 1967’de temel atılarak yeniden inşaata başlanmıştır. Fatin Uluengin 1975’te ayrılınca Hüsrev Tayla uygulama ve detay proje çalışmalarını tek başına yürütmüş, uygulama kontrollüğü de kendisine verilmiştir.
Geleneksel formlara bağlı kalınan bu camii de bir merkezi kubbe ile dört yarım kubbeden meydana gelen ve dört ayağa oturan bir şema göstermekteydi. Devlet yardımı ve halkın bağışlarıyla yürütülen çalışmalarla 1981 yılında caminin ancak kaba inşaatı bitirilebilmişti. İşin çok yavaş ve zor şartlar altında yürütülebildiğini göz önünde bulunduran dernek, 1981 yılında kendini feshederek cami dahil bütün mal varlığını Türkiye Diyanet Vakfı’na devretme kararı almıştır. Vakfın işi üzerine almasıyla cami yapımı hızlanmış 28 Ağustos 1987’de dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından açılışı yapılmıştır.
Mimari özellikleri
Ankara’daki en güzel camilerden olan Kocatepe Camii, 4500 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. İnşası 20 yıl süren Camide 4 adet minare bulunmaktadır ve bu minareler 88 metre uzunluğa sahiptir. Minarelere asansör ile çıkmak mümkündür.
Caminin alt bölümünde kütüphane, ticarethane, konferans salonu, idari bilimler ve otopark bulunmaktadır. Camini içine girdiğinizde ise tarihi Osmanlı mimarisi ile modern mimarinin muhteşem karışımını görebilirsiniz. Ahizelerden kapılara, mermerlerden çinilere hepsinde el emeğini fazlasıyla hissedeceksiniz. Caminin içinde bulunan yazılar Hamit Aytaç ve Mahmut Öncü tarafından, konferans salonundaki yazılar ise Emin Barın tarafından yazılmıştır.
Kocatepe Camii Nerede, Nasıl Gidilir?
Kocatepe Cami, Ankara'nın en merkezi noktası olan Kızılay Meydanı'nın üst tarafında yer alan Kocatepe Semti'nde bulunmaktadır. Kızılay'dan yaklaşık 10-15 dakikalık yürüme mesafesi kadar uzaklıktadır. Kocatepe Cami'nin tam önünden geçen bir metro hattı bulunmamaktadır. Bölgeye en yakın metro istasyonu, Kızılay'dır.
Kocatepe Cami'ne ulaşmak için bir diğer seçenek ise Kolej Metro İstasyonu'nda inerek buradan geçen Esat-Tunalı dolmuşlarını kullanmaktır. Esat-Tunalı dolmuşları ile Kocatepe Cami'ne yaklaşık 3-5 dakikalık bir yürüme mesafesinde inebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.