Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ'dan Kurban Bayramı uyarısı
Gazetemize konuşan Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, yaklaşan Kurban Bayramı hakkında vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Yalçındağ, “Kesilen hayvanın eti soğutulduktan sonra buzdolabına konulmalı ve naylon poşetlerden uzak durulmalı” dedi.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, 16 Haziran’da başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Yalçındağ, “Vatandaşlarımız, etleri dolapta muhafaza etmeden önce vücut sıcaklığını kaybetmesini beklemeliler. Naylon poşetler ve kaplar ile taşınıp muhafaza edilirse etler bozulur. Kesilen kurbanın eti birkaç saat içerisinde yenilmez hale gelir” dedi.
Kurban etlerinin sadece kasaplarda ve et satış ruhsatı bulunan işletmelerde işlenebileceğini vurgulayan Yalçındağ, “Mesleği kasap olmayan kişiler eti işleme ve kesme konusuna girmemeli” şeklinde konuştu. Yalçındağ,16-19 Haziran’da gerçekleşecek Kurban Bayramı için “Vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı kendilerine ve hayvanlara zarar vermemek adına kesimleri ilgili tesislerde yapmalı” dedi.
NAYLON POŞETLERE KOYMAYIN
Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etlerini soğutmadan naylon poşetlere koymanın zararlı olduğunu ve eti bozacağını şöyle ifade etti:
“Vatandaşlarımız, etleri dolapta muhafaza etmeden önce vücut sıcaklığını kaybetmesini beklemeliler. Ülkece en çok bu hatayı yapıyoruz. Diğer türlü direkt olarak naylon poşetler ve kaplar ile taşınıp muhafaza edilirse etler bozulur. Bu şekilde muhafaza edildiğinde kesilen kurbanın eti birkaç saat içerisinde yenilmez hale gelir. Plastik materyaller ile değil sağlığa daha uygun materyaller içeren şeyler ile taşınmalı. Kesilen hayvanın eti soğuduktan sonra buzdolabına koyulursa vatandaşlarımız sağlıklı bir şekilde tüketebilirler.”
BELİRLİ TESİSLERDE İŞLENEBİLİR
Fazlı Yalçındağ, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tebliğlerine göre kurban etlerinin işlenmesi sadece kasaplarda ve et satış ruhsatı bulunan işletmelerde yapılabilecek. Bu durum toplum sağlığını korumak için çok önemli. Ne idiği belirsiz herhangi biri kömürlüğünden çıkardığı kıyma makinesi ile kıyma çekmeye başlıyor. Bu durum toplum sağlığını etkileyebilecek son derece riskli bir durum. Kasaplar ve et satış ruhsatı bulunmayan işletmelerin haricinde etlerin işlenmesi bu nedenle yasaklandı” dedi.
“HER İŞİ EHLİ YAPMALI”
Kurban Bayramı’nda, kesimin yoğun yapıldığı bir ülkede bazı kesim hataları yaşanabileceğini ifade eden Yalçındağ, “Marangoz, hırdavatçı veya emlakçı gibi mesleği kasap olmayan kişiler eti işleme ve kesme konusuna girmemeli. Her işi ehli yapmalı. Kurban kesmek bir sanat dalı. Etin işlenmesi ise ayrı bir sanat dalı. Bu nedenle herkes kendi işini yapmalı” diye konuştu.
KESİMLER TESİSLERDE YAPILMALI
Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kurban kesimi için hazırlanmış tesislerde yapılmasını gerektiğini belirterek, “Herkes her istediği yerde kurban keserse olmaz. Hayvan kaçıyor, kesim yapan kişiyi sakatlıyor, hayvanın kendi sakatlanıyor ve benzeri senaryolar sık sık yaşanıyor. Bunların yaşanmaması adına ilgili tesislerde kesimlerin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Kurban kesimleri bu tesislerde yaptırılırsa bu tür sıkıntılar daha az yaşanacaktır” açıklamasında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.