Ankara Kalesi ve Ankara Kalesi Tarihi
Türkiye’nin başkenti Ankara’nın göz bebeği olarak bilinen Ankara Kalesi, Ankara’yı ziyaret edenlerin mutlaka uğraması gereken kültürel bir hazinedir. Panoramik şehir manzaraları sunan Ankara Kalesi, ziyaretçilerini bekliyor.
Ankara Kalesi Ankara’nın tarihi değerleri içerisinde en kıymetli eserlerindendir. Ankara Kalesi, Türkiye’nin başkenti olan Ankara'nın en mühim sembollerinden bir tanesi olarak tanınıyor. Ankara Kalesi, şehrin orasında ziyaretçilerine benzersiz bir manzara ve keyif sunarak ilgi odağı haline geliyor. Ankara Kalesi geçmişten günümüze hem savunma hem de yerleşim amaçlı olarak birçok alanda hizmet etmeyi sürdürüyor. Ankara Kalesi’nin sur ile çevrili olan alanda birçok özellik barındırır. Ankara Kalesi, ziyaret edenleri tarihe hızlı yolculuk yapmanın yanında yıllara meydan okumuş kültürel mahalle unsurlarını da yansıtıyor. Herkesin merak ettiği Ankara Kalesi nerede? Ankara Kalesi tarihi, Ankara Kalesi özellikleri ve hakkında bilgiler nelerdir? Ankara Kalesi’ne nasıl gidilir? Tüm ayrıntıları sizler için bir araya topladık.
ANKARA KALESİ TARİHİ
Ankara Kalesi tarihi zengin ve kayıt altına alınamayacak kadar geçmişe dayanmaktadır. Ankara Kalesi Türklerin hakimiyetine geçerek uzun seneler boyunca Türk askeri tesisi şeklinde istifade edilmiştir. Ankara Kalesi'nin ilk inşasının gerçekleştirildiği tarih hakkında elde edilmiş bir bilgi bulunmamaktadır. Ankara Kalesi'nin tarihi en az Ankara ilinin tarihi kadar geçmişe dayanmaktadır. Birçok farklı amaçla (genellikle askeri) kullanılmış olan bu tarihi yapıda Hititler, Romalılara, Galatlar, Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok tarihi medeniyetin kültürel mirasını içerisinde barındırır. Ankara Kalesi, bazı kaynaklara dikkate alındığında MÖ 2. yüzyıl başında Romalıların Galatya'yı işgalinden sonra kent büyüyerek kale dışına taştı. Roma İmparatoru olan Caracalla, MÖ 217 tarihinde günümüz Ankara Kalesi’nin zarar gören surlarını onarmak için emir vermiştir. MÖ 222-260 tarihleri arasında İmparator Alexander Severus, Perslere mağlup olunca Ankara Kalesi’nin bir kısmı zarar gördü. Geçmişten günümüze birçok medeniyet ve savaş görmüş Ankara Kalesi dönemin şartlarına göre devamlı revize ve onarım işlemlerinden geçmiştir.
ANKARA KALESİ NEREDE?
Ankara Kalesi nerede sorusu herkes tarafından merak ediliyor. Ankara kalesi konumu, Ankara ilinin tam ortasında bulunan Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Ankara Kalesi, her kesime hitap eden zengin kültürüyle her yıl pek çok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bir tepenin üzerine kurulan antik kale Ankara’nın mutlaka görülmesi gereken kültürel zenginliklerden biridir. Ankara kentinin kesintisiz dört bir tarafının rahatlıkla seyredilebileceği konumda olan antik kale, askeri ve diğer birçok alanda stratejik bir konum olmuştur. Ankara Kalesi nerede sorusuna yanıt olarak yazımızda sizin için cevaplandırdık.
ANKARA KALESİ'NE NASIL GİDİLİR?
Çankaya bölgesindeki en fazla ziyaretçi ağırlayan konumlardan birisi olan Ankara Kalesi’ne nasıl gidilir veya toplu taşıma ile nasıl gidilir sorusu merak uyandırıyor. Sizler için Ankara Kalesi’ne nasıl gidilir? Toplu taşıma araçlarını yazımızda derledik.
Aşağıdaki toplu taşıma hatları ile Ankara Kalesi’ne ulaşabilir ve kültürel bir gezi programı yapabilirsiniz.
- Otobüs: 185-7 203-7 277 309 349 365 381 761
- Metro: M1-M2-M3 M4
Ankara’nın tam ortasından bulunan tarihi dokularıyla dikkat çeken Altındağ ilçesine bir çok farklı konumdan toplu taşıma ile ulaşılabilmektedir. Bu yolları sizler için bir araya topladık.
KIZILAY’DAN ANKARA KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Kızılay-Batıkent metrosu aracılığı ile Ulus durağında indiğinizde Ulus Çarşısı çıkışını kullanın. 15 dakika süren keyifli bir yürüyüşün ardından Ankara Kalesi'ne ulaşmanız mümkündür.
ÇANKAYA’DAN ANKARA KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Eğer Dikmen Caddesi tarafından geliyorsanız 145 veya 154; Oran konumundan geliyorsanız 185; İlker Caddesi üzerinden geliyorsanız 186 veya 183 numaralı belediye otobüsüne binerek Ulus Çarşısı durağında inmeniz gerekiyor. Çıkrıkçılar Yokuşu üzerinden 15 dakika süren keyifli bir yürüyüş ile Ankara Kalesi'ne ulaşabilir ve kültürel değerleri ziyaret edebilirsiniz.
MAMAK’TAN ANKARA KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Eğer Kayaş konumundan geliyorsanız 349, 347, 332 numaralı toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Ege Mahallesi, Doğukent üzerinden geliyorsanız 351 veya 353 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Abidinpaşa, Akdere konumu üzerinden gelmeyi planlıyorsanız 347, 349, 363, 377 numaralı otobüslerden herhangi birini kullanarak Anafartalar durağında inebilirsiniz. 15 dakika süren bir yürüyüşle Ankara Kalesi'ne ulaşmanız mümkündür.
GÖLBAŞI’NDAN ANKARA KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Ankara Kalesi’ne Gölbaşı konumundan gelmek için 105 veya 106 numaralı otobüse binerek Ulus Çarşısı durağında inebilirsiniz. Çıkrıkçılar Yokuşu içerisinden 15 dakikalık keyifli bir yürüyüş ile Ankara Kalesi'ne varabilirsiniz.
KEÇİÖREN’DEN ANKARA KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Etlik, Aşağı Eğlence içerisinden geliyorsanız Kızılay istikametine giden 203, 204, 263 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Eğer başlangıç noktanız Bağlum konumuysa 268 numaralı otobüse binerek Ulus durağında İnmeniz gerekmektedir. Anafartalar Caddesi içerisinden 15 dakikalık kısa bir yürüyüş ile Ankara Kalesi'ne ulaşmanız mümkündür.
YENİMAHALLE’DEN ANKARA KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Batıkent, Demetevler taraflarından geliyorsanız Batıkent-Kızılay metrosu aracılığı ile Ulus durağında indiğinizde Ulus Çarşısı çıkışından çıkmanız gerekmektedir. Yaya olarak 15 dakikalık bir yürüyüş ile Ankara Kalesi'ne varabilirsiniz.
ÇAYYOLU'NDAN ANKARA KALESİ'NE NASIL GİDİLİR?
Eğer başlangıç noktanız Çayyolu, Ümitköy ise Çayyolu-Kızılay metrosu aracılığı ile Kızılay durağında inmeniz gerekmektedir. Ardından size en uygun olan 347, 353, 377 numaralı otobüslerden herhangi birini kullanarak Anafartalar durağında inmeniz gerekiyor. Yaya olarak 15 dakikalık yürüyüşle Ankara Kalesi'ne ulaşmanız mümkündür.
SİNCAN’DAN ANKARA KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Hızlı ve konforlu bir seyahat için Kayaş-Sincan seçmenizde fayda var. Kayaş-Sincan banliyösüne binerek Sıhhıye durağında inip burada 343, 351, 353, 377 numaralı toplu taşıma araçlarından herhangi birine aktarma yaparak Anafartalar durağında inmeniz gerekiyor. Ardından ortalama 10 dakika süren bir yürüyüşle Ankara Kalesi'ne ulaşabilirsiniz.
ANKARA KALESİ ÖZELLİKLERİ
Ankara Kalesi özellikleri tarihi zenginliklere ilgi duyan her birey için merak uyandırmıştır. Ankara Kalesi özellikleri konusunu başlığımız altında sizler için derledik. Ankara Kalesi özellikleri geçmişten günümüze gerçekleşen savaşlar ve çevresel etmenler nedeniyle birçok kez tadilat ve yapım çalışmalarına maruz kalarak değişmiştir. Ankara Kalesi’nin geçmişine gidildikçe iç ve dış kısımların birbirlerini desteklediği görüşmektedir. Ankara Kalesi’nin içerisinde bulunan birbirini koruyan duvarlar savunma amaçlı tasarlandığı biliniyor. Şehri çevreleyen bir yapıda olan Ankara Kalesi barındırdığı insanları koruma altına alan antik bir yapı olarak ün kazanmıştır. Günümüze ulaşana kadar birçok yapım ve tadilat geçiren Ankara Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısım olarak kalmıştır.
Ankara Kalesi, Evliya Çelebi tarafından yapılan söylemlere göre dört kat beyaz taştan yapılmış çok dayanıklı bir kale olarak tanınmıştır. Ankara Kalesi, iç içe geçen ve birbirini destekleyen bir savunma stratejisi ile donatılmıştır. Günümüz Ankara Kalesi, İç ve dış kale olarak iki bölüme ayrılır. içkale olarak adlandırılan kısmın çevresi kayalıklar ile kaplıdır. Tepe noktasına inşa edilen Ankara Kalesinin yüksekte konumlandırılması ile çevresini saran kayalar doğal bir koruma kalkanı oluşturmuştur. Özellikle geçmiş yıllarda bu kalkanı geçmeye çalışmak veya tırmanıp kaleye ulaşmak oldukça zordur. Dışarıdan gelebilecek herhangi bir saldırı esnasında dış kale duvarları üzerinden yapılan savunma sayesinde kaleyi ele geçirmek oldukça zorlaşmıştır. Yükseklik ve yerçekimi gibi unsurları kaleyi ele geçirenler kendi avantajlarına kullanmışlardır.
İçkale olarak isimlendirilen kısımda çeşitli silahlar, toplar, 600'e yakın ev ve cephane bulunmaktadır. İçkale aşağı kısımlarda ikinci bir sur yapısı ile çevrelenmiştir. Dağın eteklerinde çevrelenen dış surlar ise kentin güvenliği arttırmıştır. İçkale denen yapı yüksekte, Dışkale adı verilen yapı ise tepenin güney, batı ve kuzey bölgelerini çevrelemiş bir durumda konumlandırılmıştır. Ankara Kalesi'nin zirve noktası olan bölüme Akkale ismi verilmiştir. 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleri ile Eti Müzesi şeklinde koruma altına alınmıştır. Daha sonralarda bu müze genişletilerek Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline getirilerek kültürel unsurların korunması amaçlanmıştır. 1948 yılından itibaren de bu bölüm depo olarak kullanılmıştır.
ANKARA KALESİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Ankara’nın simgesi haline gelen Altındağ ilçesinde bulunan Ankara Kalesi'nin yerden yüksekliği 110 metredir. Ankara’nın tam ortasındaki tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve etrafını çevreleyen dış kaleden meydana gelmektedir. Ankara Kalesine bağlı dış kalenin yirmiye yakın kulesi bulunmaktadır. Dış kale duvarları eski Ankara yerleşim evlerini kapsar. İç kale ise yaklaşık 43.000 m²'lik bir yer kaplamaktadır. 14 ve 16 metre yüksekliğinde değişiklik gösteren savunma surlarının üzerinde genellikle 5 köşeli 42 kule konumlandırılmıştır.
Dış duvarları kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık 350 metre, batı doğu doğrultusunda ise 180 metre sırasında uzanır. İç kalede konumlandırılan güney ve batı bölgelerinden gelecek saldırıları engelleyen duvarlar dik açı ile konumlandırılmıştır. Ankara Kalesi’nin doğu surları tepenin yer şekillerine göre girinti çıkıntılarını izleyerek inşa edilmiştir. Ankara Kalesi’nin kuzey yamacı ise farklı yöntemlerle yapılmış surlarla korunmaktadır. Koruma intizamının en merak uyandıran kısmı; doğu, batı ve güney duvarları boyunca 15 ile 20 metrede bir yer alan 42 adet beşgen tasarımlı burçlarıdır. İç kalenin iki adet büyük kapısı bulunmaktadır. Biri dış kapı olarak adlandırılırken, diğeri hisar kapısı olarak bilinir. Kapı üzerine konumlandırılmış İlhanlılar'a ait kitabe bulunmaktadır. Kuzeybatı bölümünde Selçuklu Hanedanı tarafından yaptırıldığını belirten bir yazı yer almaktadır. Duvarların alt bölümü mermer ve bazalttan kullanılarak inşa edilmiştir. Duvarın üst kesimlerine doğru bloklar arasında tuğla bölümlerin yer yer büyük ölçüde zarar görmesine rağmen, iç kale yıllara meydan okuyarak bozulmadan günümüze kadar sağlam bir şekilde kalmıştır.
Yaşanılan dönemin şartları Ankara Kalesi’nin yapı taşlarını etkilemiştir. Örneğin, 8 ve 9. yüzyılda şehir ani bir saldırı ile karşı karşıya kalmıştır. Ankara Kalesi’ni saldırıya hazırlamak ve hızla onarmak için, o dönemde kalıntı halinde bulunan Roma anıtları kullanılmıştır. Mermer blokları, sütun başlıkları, suyollarının mermer olukları Ankara Kalesi’nin onarımı ve güçlendirilmesi için kullanılmıştır. Kale yapısında karşılaşılan heykel, lahit, sütun başlıkları, kalenin yapımı ve onarımında farklı yapı malzemelerinin kullanıldığının kanıtlarıdır. Bu farklı unsurlar ise Ankara Kalesi’ne döneminde savunma ve sağlamlık katarken günümüzde farklı kültürlerin bir araya toplandığı zengin antik bir yapı olarak dikkat çekmektedir.
ANKARA KALESİ GİRİŞ ÜCRETLİ Mİ?
Ankara Kalesi içerisinde barındırdığı yıllara meydan okumuş tarihi unsurlarını herkes ücretsiz olarak ziyaret edebilir. Ankara Kalesine giriş ücreti bulunmamaktadır. Aileniz veya arkadaşlarınız ile kültürel bir gezi düzenleyebilir ve haftanın her günü antik kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Keyifli bir yürüyüş ile Ankara Kalesi ve etrafında bulunan tarihi mekânları görebilirsiniz. Ankara Kalesi sabah 09:00 ila 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Günümüzde Ankara Kalesi içinde Osmanlı Ankara’sından kalan çok sayıda ev yer almaktadır. Bunların bazıları restore edilerek lokanta, dükkân ve kütüphane şeklinde turizme kazandırılırmıştır.
Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.