Ankara İMO’dan Saidbey Sitesi hakkında çarpıcı rapor: “Allah'a emanet yapmışlar”
Ankara İMO 6 Şubat Depremlerinde yıkılan Kahramanmaraş’taki Saidbey Sitesi hakkında çarpıcı rapor hazırladı. Raporda binanın kentsel dönüşümle yapıldığı ortaya çıktı. Tuba Erdemoğlu sorumlulara tepki göstererek “Allah’a emanet yapmışlar” dedi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’ndaki Saidbey Sitesi hakkında rapor hazırlandı. Saidbey Sitesi hakkında son gelişmelerde diğer yıkılan binalardan farklı olarak kentsel dönüşümden faydalanarak yapıldığı ve yapım ruhsatı alınmadan inşaata başlandığı aktarıldı. Yıkılan binada ailesinden 4 kişiyi kaybeden Tuba Erdemoğlu, yargılanan sorumluların 2 duruşmada da kendini “pişkince” savunduğunu ve herhangi bir pişmanlık belirtisi göstermediklerinin altını çizerek isyan etti. Tüm sorumluların olası kastla yargılanması gerektiğini belirten Erdemoğlu, hazırlanan raporla mahkeme sürecinde önemli bir yol kat ettiklerini dile getirerek, “Allah’a emanet yapmışlar. Olası kastla yargılanmaları gerek. Bununla ilgili devletimizden ve adli makamlardan adaletin sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.
VİCDAN AZAPLARI YOK
Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nın hazırladığı raporda Saidbey Sitesinin kentsel dönüşümle yapılan 5 yıllık bir bina olduğu, yapımına ruhsat alınamadan başlandığı, yapımı esnasında uygulama yanlışlıkları olduğu, kalitesiz malzeme kullanımı ve projeye uygun olmayan değişikliklerin yapıldığı kaydedildi. Hazırlanan rapora ilişkin açıklamasında Saidbey Sitesinin yapımındaki tüm sorumlulara tepki gösteren Tuba Erdemoğlu, “Allaha emanet yapmışlar. Sanıklar pişkince kendilerini savundular. Herhangi bir pişmanlık veya vicdan azapları yok” dedi.
ANKARA İMO BİZE DESTEK OLDU
Saidbey Sitesinin yıkılmasına ilişkin ayrıntılara ilişkin bilgi veren Tuğba Erdemoğlu, müteahhite ait marketteki asma katın kaçak olduğunu ve sonradan normal kata çevrildiğini fakat müteahhit tarafından kullanılmadığının iddia edildiğini belirterek, “İnsan kullanmadığı kata neden asansör çıkışı yapar. Ayrıca sonradan elimize geçen görüntü ve fotoğraflarla da gördük ki binanın sadece döşemesinde değil kolon ve kiriş ve taşıyıcı elemanlarda da özellikle bağlantı yerlerinde köpük kullanılmış. Ankara İMO şubesi katkılarıyla bize çok yol kat ettirdi. Çok destek sağladı" şeklinde sözlerini sürdürdü.
RUHSATI YOK
Erdemoğlu, "Sonradan ulaşılan Google Earth görüntülerinde binanın hiçbir ruhsatı onayı alınmadan yapıldığı da ortaya çıktı. Kendilerine buradan çok teşekkür ediyorum. İyi ki varlar. Bilgi yönünden Ankara İMO bizim davamıza sahip çıktı ve gönüllü olarak bize bilirkişi raporu hazırladı” diye konuştu.
OLASI KASTLA YARGILAMA İSTİYORUZ
Mahkeme sürecinin ayrıntılarına değinen Erdemoğlu, “Suçsuz olduklarını söylediler. Müteahhit sadece finansal yönden destek olduğunu savundu, ikinci mahkemede pişkinlikle ‘Benim içerde olmamın artık hiçbir faydası yok’ dedi. Mühendis Y.K. 3 buçuk katın kaçak olduğunu itiraf etti. Şantiye şefi M. T. De adli kontrol şartıyla serbest iken; o zamanki yapı denetim kontrol elemanı olan M.Y. mahkemede ‘Sadece imza attım. Herhangi bir suçum yok’ dedi. 44 kişinin ölüm fermanını imzalamış. Nasıl hiçbir suçları yok. Olası kastla yargılanmaları gerek. Bununla ilgili devletimizden ve adli makamlardan adaletin sağlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.