Ankara Çiğdemi nedir, nerede bulunur?
Ankara’nın keçisi, tavşanı, kedisi, güvercini, armudu, karanfili, sığırkuyruğu ünlüdür. Bir de Ankara çiğdemi vardır. Peki, Ankara Çiğdemi nedir, nerede bulunur?
Soğukların sonunun habercisi, ilkbaharın ise coşku dolu müjdeleyicisi ve memleketimizin yerlilerinden olan ve bilim dünyasında bile adı Ankara ile özdeşleşen, Ankara’nın sembollerinden Ankara Çiğdemi nedir, nerede bulunur? İşte tüm detaylar:
ANKARA ÇİĞDEMİ NEDİR?
Ankara Çiğdemi, sadece Ankara’da değil, Amasya, Bolu, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Kayseri, Kahramanmaraş, Samsun, Sivas ve Yozgat’ta da yetişebilen Ankara Çiğdemi, altın sarısı renktedir. Ankara Çiğdemi, memleketimize özgü, endemiktir. Dünyanın başka hiçbir yerinde yetişme olanağı yoktur. Kayalık sever, çamlık ve çalılık severdir. Yaylalardaki kırları sarıya boyayan Ankara Çiğdemi, cemrenin etkisiyle oluşan aşamalı ısınma ile bizlere veda eder. 1000-1600 metre dolaylarında yetişebilen Ankara Çiğdemi’nin bilim dünyasındaki ismi “Crocus Ancyrensis”dir.
HİTİTLERDEN BERİ SÜREN GELENEK
Hititler, ilkbaharda Çiğdem Bayramı kutlardı. Çiğdem Bayramı bir ilkbahar bayramı olarak kayıtlarda yer alırken 38 gün boyunca törenlerle kutlanırdı. Dini törenlerde ayinler yapılır, tanrılara armağan olarak belirli noktalara içkiler dökülür ve etler bırakılırmış. Ankara Çiğdemi’ne İngilizler Altın Demet ismini de vermiştir. Ankara’da Safran Çiçeği de yine küresel çapta bilinilirliğe sahiptir ve çiğdem ile de akrabalığı bulunmaktadır. Ankara Çiğdemi’nin soğanı Anadolu’da tüketilen bir yiyecek türü olmakla beraber, şeker ve nişasta açısından bolluğa sahiptir. Yumruları çiğ ya da külde pişirilip yenilebilmektedir. Çiğdem pilavı, aşı, sütlüsü gibi seçenekleri oluşmuştur. Baharın ilk günlerinde toplanıp demet haline getirilen sarı çiğdemler hala Ankara şehir merkezinde ve parklarda seyyar satıcılarca satılabilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.