Anız yangınları çoğaldı: Çiftçinin emeği korunmalı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemde artan anız yangınlarına dikkat çekerek çiftçilerin emeklerinin korunması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemde artan anız yangınlarına dikkat çekerek çiftçilerin emeklerinin korunması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, anız yakmanın tarım arazilerinde verimliliğin kaybolmasına neden olduğunu ve bu uygulamanın terk edilmesi gerektiğini belirtti.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, "Çiftçilerimizin bir yıllık emeği bir kıvılcımla kül olmasın," diyerek, anız yangınlarının kontrolsüz bir şekilde yayılmasının çiftçilerin emeğini ve toprakların geleceğini tehlikeye attığını söyledi. Bayraktar, "Rutin bir tarımsal uygulama gibi yapılan anız yakma, toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veriyor. Kontrolden çıkan anız yangını, çiftçilerimizin emeklerinin yok olmasına sebep oluyor" dedi.
ÇEVRE İÇİN BÜYÜK TEHLİKE
Bayraktar, anız yakmanın sağlayacağı faydanın, toprağa ve çevreye vereceği zararın yanında çok küçük kaldığını vurguladı. "Anız yakmak, yabancı ot ve haşereleri yok etmenin yanı sıra ekin saplarının mibzer gözlerinin tıkanmasını engellese de, toprağa ciddi zarar veriyor," diyen Bayraktar, uygulamanın doğal ve tarımsal ekosistemi tahrip ettiğini belirtti.
ALTERNATİF KORUMA ÖNERİLERİ
Bayraktar, hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel artıkların toprağı tavında tuttuğunu ve verimli toprağın su ve rüzgar erozyonuyla kaybolmasını engellediğini söyledi. "Anız, yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır ve toprağa sızmasını sağlar. Organik maddesi çok düşük ve erozyona çok açık olan topraklarda anız sürülerek veya parçalanarak toprağa yeniden kazandırılmalıdır," dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.