Ani bebek ölümü sendromunun nedeni belli oldu

Ani bebek ölümü sendromunun nedeni belli oldu

ABD'de yapılan araştırmada, ani bebek ölümü sendromunun (ABÖS) muhtemel nedeni tespit edildi.

"Uykuda bebek ölümü" olarak da bilinen ABÖS görünüşte sağlıklı bir bebeğin, genellikle yaşamının ilk 6 ayı içindeyken ani, beklenmedik ve açıklanamayan şekilde ölmesi anlamına geliyor.

Bu durum genellikle çocuk uyurken ortaya çıkıyor ve tıp camiasında pek çok kişi, bu olayın beyinde uykudan uyanmayı ve solunumu kontrol eden bir kusurdan kaynaklanıyor.

New York Üniversitesi'nden bilim insanlarının çalışmasında, son 10 yılda kaydedilen yaklaşık 300 ABÖS vakasına ait tıbbi kayıtlar incelendi.

Bu kayıtlar arasında ABÖS'ten hayatını kaybeden bebeklerin uyurken çekilmiş videoları da yer alıyordu.

Görüntüleri inceleyen araştırmacılar, en az 7 vakada bebeklerin uyku sırasında geçirdiği nöbetlerin ABÖS'e yol açmış olabileceğini tespit etti.

İncelemede, kas kasılmalarının eşlik ettiği nöbetlerin 60 saniyeden kısa sürdüğü ve bunun ardından yarım saat içinde bebeklerin öldüğü gözlemlendi.

Araştırmada yer alan nörolog Orrin Devinsky, "Nöbetler tıp biliminin bu çocukların neden öldüğünü anlamak için aradığı kanıt olabilir" dedi.

Nörolog, bundan önce yapılan bazı çalışmalarda ABÖS'le nöbet geçirme arasında bir bağ olabileceğine işaret edildiğini belirtti. Bu araştırmalarda, yüksek ateşin eşlik ettiği nöbetler geçiren bebeklerin, beklenmedik biçimde ölme riskinin 10 kat arttığı bildirilmişti.

Hakemli bilimsel dergi Neurology'de 4 Ocak'ta yayımlanan araştırmanın başyazarı Laura Gould, "Çalışmamız, çocuklarda uykuda gerçekleşen ani ölüm vakalarından nöbetlerin sorumlu olabileceğine dair ilk doğrudan kanıtı sunuyor" dedi.

Devinsky ise nöbetlerin ABÖS'ü nasıl tetiklediğinin henüz anlaşılamadığını ve bununla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Independent

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.