Anafartalar Çarşısı tadilat yüzünden eski günlerini arıyor

Anafartalar Çarşısı tadilat yüzünden eski günlerini arıyor

Ulus'ta bulunan Anafartalar Çarşısı’nda cephe yenileme ve tadilat çalışmaları devam ederken, çarşı eski canlılığını yitiriyor. Çarşı esnafı Selman Şahin, “Ne gelen var ne giden. Sadece biz kaldık. Tek temennimiz çalışmaların bir an önce bitmesi" dedi.

Başkent Ulus’ta yer alan Tarihi Anafartalar Çarşısı, Affan Kırımlı, Ferzan Baydar ve Tayfur Şahbaz'ın ortak mimarlığında 1964 yılında tamamlanarak hizmete girdi. Anafartalar Çarşısı, ilk yürüyen merdiven, ilk cephe asansörü ve duvarlarda yer alan dönem sanatçılarının eserleriyle başkentlilerin ilk çarşısı olarak bilinmekte. 60 yıllık geçmişi olan, başkentlilerin ‘Yürüyen Merdiven’ olarak adlandırdığı Tarihi Anafartalar Çarşısı, yıllardır bakım-onarım çalışmalarının yapılamaması sebebiyle cephe yenileme, tadilat ve tesisat çalışmalarıyla restore edilmeye başladı. 6 ay önce başlanan, yeni yıl itibariyle çalışmaların bitmesi beklenen çarşıda, ağır işleyen işler sebebiyle hem esnaflar hem de başkentliler huzursuz.

2023 Nisan ayında biteceği söylenen ve esnafın mağduriyetinin giderilmesi beklenen Anafartalar Çarşısı hakkında çarşı esnafları ile konuştuk.

1671693878491.jpeg

ESKİ CANLILIĞI YOK

1973 yılından bu yana yaklaşık 49 yıldır Tarihi Anafartalar Çarşısı’nda esnaflık yapan İlhan Özkan, çarşıda devam eden çalışmalar ile ilgili gazetemize konuştu. Özkan, “Eskiden buralar o kadar güzeldi ki. Sadece yürüyen merdivene binmek için bile gelenler olurdu. Hatta başkent halkı buranın adını ‘Yürüyen Merdiven’ olarak adlandırmıştı. Eskiler halen bu şekilde söylüyor. Burada bulunan merdivenler o kadar dolu olurdu ki yer kalmazdı. Her katta sıra vardı. Yürüyen merdivenler çarşıya dağılmadan önce burası çok konforlu, çok tercih edilen bir mekândı. Şimdi yapılan çalışmalar sebebiyle eski canlılığı yok. Dışarısının perdeyle kapalı olması, tadilat çalışmalarının devam etmesi sebebiyle sanırım insanlar burada olmadığımızı düşünüyor” dedi.

ilhan-ozkan-2.jpeg

TAŞERON FİRMA İŞLERİNİ YAVAŞ YAPIYOR

Özkan, çalışmalar sebebiyle kaloriferlerin yanmadığını ve soğukta ısınamadıklarını kaydederek, “Önceden burada ısıtma-soğutma sitemi vardı. Sıcak havayı içeri üflerdi, soğuk havayı da alırdı. Şu an biz elektrikli ısıtıcılarla ısınmaya çalışıyoruz. Yeni yıl başında çalışmaların bitmesi beklense de bitmeyecek. Taşeron firma çok ağır çalışıyor. Belediyeye görüşmeler yapmaya gidiyoruz. Ama yetişmeyeceği söyleniyor. İskele daha burada kalacak gibi görünüyor. İnsanlar iskele yüzünden, yukarıdan parça düşer korkusuyla içeri girmeye çekiniyor. Tez zamanda çalışmaların bitmesini bekliyoruz.

1671693878476.jpeg

SADECE BİZ KALDIK

Esnaf Selman Şahin “18 yıldır burada esnafım. Önceden burası çok kalabalıktı. Tabi piyasada yaşanan ekonomik sıkıntılarında çarşının aktifliğinde etkisi oldu ama çalışmaların da işlerimizi etkilediğini söyleyebilirim. Çalışmalardan ötürü dış cephenin kapalı olması, kaloriferlerin yanmaması da diğer etmenler. Sadece biz kaldık. Ne gelen var ne giden. Tek tük gelen oluyor o kadar. İşlerimiz düştü. Çalışmaların ne zaman biteceğinin de ucu çok açık. Kimse net bir tarih veremiyor. Biran önce bitmesi bizim tek temennimiz. Ağır çalışılıyor. Taşeron şirket işlerini ağır hallediyor. Süreyi uzatmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

selman-erol.jpeg

YAPILAN ÇALIŞMALAR BİZİ YIPRATIYOR

Şahin, AVM kültürünün oluşması esnaf kültürünün yitirilmesinin işlerini etkilemesi konusunda şu açıklamalarda bulundu: “Her yere Avm’lerin açılması, teknolojinin hayatımızda daha aktif rol alması eski kültürümüzden uzaklaştırıyor. Başkentin ilk çarşısı dediğimiz bu tarihi binada ve diğer esnaflardan alışveriş yapmak azalıyor. Bunlarda çarşının aktifliğini götüren etmenler ama dediğim gibi burada yapılan çalışmalar bizleri daha çok yıpratıyor. Bir an önce bitmeli.”

1671693878509.jpeg

DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR ÇARŞIYI ETKİLİYOR

Anafartalar Çarşısı’nın 22 yıllık esnafı Erol Tanrıverdi, “Burada bizler tamamen düğün işine döndük. Burada ağırlık gelinlik, damatlık, abiye giyim dükkânları ile dolu. Böyle olunca da işlerimiz sezonluk oluyor. Kış sezonu ister istemez durgun. Daha çok yazın canlı olur. Devam eden çalışmalar ister istemez buranın eski canlılığını götürüyor ama bu da belediyeden kaynaklanan bir sıkıntı değil. Burası başkentlilerin ilk çarşısı. Piyasa göz önüne alındığında da köklü AVM’lerden fiyatlarımız oldukça uygun. Bunun sebebi de kiralarımızın Büyükşehir Belediyesi tarafından düşük tutulması. Onlar kiramızı düşük tutuyor biz halka daha ucuz ürün satabiliyoruz. Halkta bunu biliyor ve geliyor” dedi.

processed-aab7fb0c-8947-418e-809e-30496648a342-wrjqjshw.jpeg

BİR AN ÖNCE ÇALIŞMALAR SONLANMALI

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yaptığı çalışmalardan memnun olduğunu dile getiren Tanrıverdi, “Başkanımız esnafı dinliyor. Bizler yaptığı çalışmalardan memnunuz. Buradaki sıkıntı taşeron firmanın yavaş çalışması. Buranın esnaf olarak bir an önce bitmesini istiyoruz. Buranın müteahhidi yavaş çalışıyor. Onlar hızlanmadıkça ne zaman biteceği de belli olmayacak. Tez zamanda eski canlılığına kavuşmasını istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

ESNAFIN HALİ ÇOK ZOR

Çarşı içerisinde rastladığımız bölge vatandaşı ise gazetemize şu şekilde bilgi verdi: “Önceden her Ulus’a indiğimizde içeriye girip çıkardık. Bir şey almamızda önemli değildi. Şu an tadilat sebebiyle çekinerek giriyoruz. Parça düşer korkusu ister istemez oluyor. Huzursuz hissettiriyor. Bunların dışında tadilattan sonra bu üçüncü girişim. Havalar soğudukça burası daha da soğumuş. Şu an içerisi kutup gibi. Esnafların hali çok zor. Umarım tez zamanda eskisi gibi sıcaklığına kavuşur, hem esnaf için hem de bizler için.”

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.