Altınköy’de geleneksel sepetçilik tanıtılıyor: Öncelik gençler

Altınköy’de geleneksel sepetçilik tanıtılıyor: Öncelik gençler

Rizeli sepet ustası Bekir Hervenik, 45 yıllık deneyimiyle Altınköy Açık Hava Müzesi’nde düzenlen etkinlikte yerini aldı. Geleneksel sepet işçiliğini başkentlilere tanıtan Hervenik, “Nesillerimiz bu sanattan haberdar olmalı” dedi.

Altındağ Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Altınköy Açık Hava Müzesi’nde düzenlenen etkinlikler ile geleneksel el sanatları başkentlilere tanıtılmaya devam ediyor. Kültür Bakanlığı tarafından geleneksel el sanatları ustası unvanına layık görülen sepet ustası Bekir Hervenik, 45 yıllık deneyimini başkentlilere tanıttı. Rize'den gelen Hervenik, Altındağ Belediyesi’nin düzenlediği organizasyonda geleneksel sepet işçiliğini vatandaşlarla buluşturdu.

ruveyda-asliipek-001.jpg

“TANINIP, ÖĞRENİLMESİNİ İSTİYORUM”

Dedesinden ve babasından öğrendiği sepet işçiliğini 45 yıldır devam ettiren sepet ustası Bekir Hervenik, sanatı öğretmek için son dönemde çok fazla çaba harcadığını dile getirerek şunlara değindi:

“Ben küçükken sepet örücülüğünü babam ve dedem yapardı. Bende sanatımı onlardan ilerleyerek öğrendim. Son dönemde bu işin içerisine girdim ve devam ettirmek istedim. Rize'nin çeşitli kasabalarında halk eğitimlerinde, 25 sene boyunca ders verdim. Yetişen nesillerimizin de bu sanattan haberdar olmalarını istiyorum. Bu sebeple de öğretmek için çaba sarf ediyorum. Bazı ustalar bu öğretmeyi tercih etmiyor, fakat ben başkalarının bu sanatı tanıyıp öğrenmesini istiyorum. Öğrenmek isteyenlere elimden geldiğince yardımcı oluyorum.”

sepet-oruculugu.jpg

ANA MALZEME “FINDIK AĞACI”

Sepet yapımında kullanılan ana malzemenin fındık ağacı olduğunu dile getiren Hervenik, ağacın özel kesim zamanlarının sepetin kalitesinde büyük rol oynadığını ifade etti. Ağacın özelliklerine işaret eden Hervenik, şunları aktardı:

“Sepet yapımında fındık ağacının dallarını kullanıyoruz. Sepetin kolay örülebilmesi içinde ağacın yaş olması gerekiyor. Kurumuş dallar ile örülen sepetler hem zor işleniyor hem de istediğimiz esnekliği alamıyoruz. O nedenle de fındık ağacının doğru kesim zamanı bu süreçte belirleyici bir rol oynuyor. Sepette kullanılacak ağacın kesimi için en uygun zaman ise kasım ayıdır. Bu ayı içine alan günlerde kesilen ağaçlar daha dayanıklı olur.”

beki-hervenik-2-001.jpg

GENÇLERİN İLGİSİ DÜŞÜK

Sepet örücülüğünü gençlere öğretme konusunda istikrarlı olan Hervenik, gençlerin geleneksel el sanatlarına olan ilgisinin azaldığını belirtti. “Gençler bu işi yapmak istemiyor” diyen Hervenik, sepet örücülüğünün de bu sanatların önemli bir parçası olduğunu dile getirdi. Hervenik, geleneksel mesleklerin zamanla unutulmaya yüz tuttuğuna dikkat çekti. Sepet işçiliğinin de bu zanaatler arasında yer aldığını söyledi.

beki-hervenik-1.jpg

“KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”

Hervenik, gençlerin ilgisi her ne kadar azalmış olsa da, Rize'de düzenlenen etkinliklerde ve valilik destekli organizasyonlarda sepet işçiliğini tanıtmaya devam ediyor. Sepet işçiliğinin kültürel bir miras olduğunu dile getiren Hervenik, bu geleneği aktarmak için elinden geleni yaptığını belirtti. Sepet işçiliği gibi geleneksel el sanatlarının unutulmaması gerektiğini ifade eden Hervenik, bu sanatın gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin önemini vurguladı. Hervenik, “El emeği göz nuru işler, sadece bir meslek değil, aynı zamanda kültürümüzün de önemli bir parçası” dedi.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.