Allıoğlu: “TEPAV raporuna göre, ekonomik büyümede yavaşlama tahmin ediliyor”
Genç Girişim Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu deprem sonrası bölge ekonomisini değerlendirdi. Allıoğlu, “TEPAV raporuna göre, ekonomik büyümenin, deprem öncesi öngörülenden 1,2 puan daha düşük gerçekleşeceği tahmin edildi” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen deprem bölge ekonomisini de olumsuz yönde etkileyeceği düşünülüyor. Genç Girişim Yönetişim Derneği’nin geleneksel hale getirdiği 60’ıncısının düzenlendiği 'İşte Fırsat’ toplantısında gazetemize açıklamalarda bulunan Başkan Nezih Allıoğlu, deprem bölgesinin sanayiden, tarım ve hayvancılıkta önde gelen bölge olduğunu dile getirerek bölge ekonomisi hakkında acil planlamaların yapılması gerektiğini vurguladı. Allıoğlu ayrıca, “Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülke ekonomimiz üzerindeki etkisi hakkında yayımladığı rapora göre ekonomik büyümenin, deprem öncesi öngörülenden 1,2 puan daha düşük gerçekleşeceği tahmin edildi. Ayrıca raporda, bölge için 5 yıllık bir kalkınma planı öngörülürken, bu kalkınma için gerekli olan tutar ise 150 milyar dolar olarak hesaplandı” vurgusuna dikkat çekti.
ÜLKE EKONOMİSİ ETKİLENDİ
Allıoğlu, “Yaşadığımız acı depremlerin gerçekleştiği bölgemiz tarım ve hayvancılık açısından kritik öneme sahip. Depremin yıktığı 11 ilin bitkisel üretim değeri ülkenin toplam bitkisel üretim değerinin yüzde 20’sini oluşturuyor. İşlenen tarım alanı yüzde 14,5 civarında. Büyükbaş hayvan varlığı ülkedeki büyükbaş hayvan varlığının yüzde 12’sini, küçükbaş hayvan varlığının yüzde 16,3’ünü oluşturuyor. Ziraat ve balıkçılık sektörü kredilerinin yine yüzde 15,5’i bu 11 ile ait. Depremde en büyük etkiyi bu 11 ilimiz yaşadı ancak tüm ülke ekonomimiz etkilendi. Bu ekonomik etkileri önümüzdeki 1-2 yıl içinde maalesef daha fazla hissedeceğiz. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülke ekonomimiz üzerindeki etkisi hakkında yayımladığı rapora göre ekonomik büyümenin, deprem öncesi öngörülenden 1,2 puan daha düşük gerçekleşeceği tahmin edildi” diye konuştu.
PROJELER ÜRETİLMELİ
Allıoğlu, “Ayrıca raporda, bölge için 5 yıllık bir kalkınma planı öngörülürken, bu kalkınma için gerekli olan tutar ise 150 milyar dolar olarak hesaplandı” diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti: “Dolayısıyla bu kalkınmayı gerçekleştirmek için iş dünyası olarak üzerimizde düşen görevi yapmalıyız. Bölgedeki başta ticaret ve sanayi odaları olmak üzere bizim gibi STK ve mesleki kuruluşlar da etkili olmalılar. Bölgemiz için uzun vadeli projeler üretmeli ve kalıcı göçün önüne geçmeliyiz. Bölgedeki işletmelerimizi, esnafımızı bir an önce ayağa kaldırmalıyız. Ülkemizi deprem dirençli bir ülke haline getirmeliyiz. Afet sonrası yönetim konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirmeli ve onları davranış değişikliğine itecek teşvikler uygulamalıyız. Örneğin ilk 72 saatte ne yapacağımızı sektörel ve kurumlar bazında belirleyen planlar oluşturmalıyız.”
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.