Allah'ın sınırsız bağışı ve cömertliği: “El-Vehhab”

Allah'ın sınırsız bağışı ve cömertliği: “El-Vehhab”

Allah'ın 99 isminden biri olan "El-Vehhab", O'nun karşılıksız ve sınırsız bağışlayıcılığını ifade eder. Vehhab ismi, Allah'ın tüm yaratılmışlara ayrım gözetmeksizin nimetlerini bahşettiğini vurgular.

"El-Vehhab" ismi Allah'ın, kullarından bir karşılık beklemeden verdiğini ifade eder. Diğer taraftan Allah'ın bağışlarının sürekli ve sonsuz olduğunu gösterir. Ayrıca mümin veya kâfir ayrımı yapmadan tüm yaratılmışlara ihsanda bulunduğu anlamlarını içerir.

KUR'AN'DA EL-VEHHAB

Ali İmran Suresi'nin 8. ayeti, El-Vehhab isminin önemini vurgular. "Ey Rabbimiz! Bize ihsan ettiğin hidayetten sonra kalplerimizi saptırma, bize kendi katından rahmet ihsan eyle. Şüphesiz sen, çok ihsan edicisin (Vehhab)." Bu ayet, Allah'ın hidayet ve rahmet bağışının önemini ve kulların bu bağışa olan ihtiyacını gösterir.

EL-VEHHAB'IN TECELLİLERİ

Allah’ın El-Vehhab esması tüm canlılara, istedikleri veya istemedikleri, hak ettikleri veya etmedikleri rızkın verilmesini anlatır. Kafir veya mümin ayrımı yapılmadan tüm insanlara nimetlerin sunulmasını ve herhangi bir ayrımın olmadığını belirtir. En zayıf ve aciz varlıkların bile özel bir koruma ve besleme sistemiyle rızıklandırılmasını aktarır.

EL-VEHHAB'IN BİR YANSIMASI ANNE ŞEFKATİ

Allah'ın El-Vehhab isminin en güzel tecellilerinden biri, anne şefkatidir. Allah, yavruları anneleri vasıtasıyla özel bir koruma altına alır. Anneler, yavrularını sevgi, rahmet ve şefkatle besler. İlahi düzende bu sistem, Allah'ın merhametinin ve bağışlayıcılığının bir yansımasıdır.

EL-VEHHAB İSMİNİN ÖNEMİ

El Vehhab isminin anlaşılması, Müslümanların hayatında Allah'ın sonsuz nimetlerine karşı şükretme duygusunu güçlendirir. İnsanları, Allah'ın cömertliğini örnek alarak başkalarına karşı cömert olmaya teşvik eder. Allah'ın rahmetinin ve bağışının sonsuzluğuna olan inancı pekiştirir. Tüm yaratılmışlara karşı merhametli olmayı öğretir.

"El-Vehhab" ismi, Müslümanları Allah'ın sonsuz cömertliğini anlamaya ve bu cömertliğin bir yansıması olarak başkalarına karşı da cömert ve merhametli olmaya davet eder.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.