Algoritm Ankara Projesi ile milli klavye ordumuz oluşturuluyor
Havelsan öncülüğünde hayata geçirilen Algoritm Ankara Projesi 2. yaşına girdi. Proje ile özenle seçilmiş bir grup lise öğrencisi gencin yazılım yeteneklerini profesyoneller eşliğinde geliştirmesi hedefleniyor.
ODTÜ, Hacettepe, TOBB gibi üniversiteler ile Havelsan öncülüğünde hayata geçirilen Algoritm Ankara Projesi 2. yaşına girdi. Proje ile özenle seçilmiş bir grup lise öğrencisi gencin yazılım yeteneklerini profesyoneller eşliğinde geliştirmesi hedefleniyor.
HAVELSAN yerleşkesinde düzenlenen Algoritm Ankara Projesi 2. yıl tanıtım toplantısına Ankara Valisi Vasip Şahin de katıldı. Açılış konuşmaları kapsamında kürsüye gelen Vali Vasip Şahin, dijital teknolojilerin önemini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Algoritm projesi geçen sene başladığımız ve bu sene devam ettiğimiz bir proje. Bu yıl 200, geçen yıldan da 80 öğrencimizle projemize devam ediyoruz. Gençlerimizin okullarda aldıkları eğitim önemli ama önümüzdeki döneme hazırlama noktasında çok yeterli değil. Üç aşağı beş yukarı standart eğitim verilmek zorunda olunduğu için belli bir kalıbın önüne geçilemiyor. 1 yılda, 1,5 yılda aldığımız sonuçlar bizi çok ümitlendirdi. Geleceği bu tür projelerin daha da çeşitlendirilmesi noktasında cesaretlendirici olarak gördüm. Algoritm, algoritma şahsen benim yabancı olduğum konular. Teknik özelliklerden bahsedecek değilim ama şunu ifade etmek zorundayım. Önümüzdeki dönemde çağ artık bilgisayarın, dijital teknolojinin hayatımızın her alanına hakim olacağı bir çağ. Dünyada mevcut bilgi her gün iki katına çıkarılıyor. Bu şu demektir: Bilgi üretimi çok hızlandı. Dolayısıyla bilgi çeşitliliği çok olduğu için insanlık olarak geride kaldık. Onun için gençlerimizin bu konuda çok iyi yetişmiş olması lazım.”
MÜCADELE ARTIK KLAVYELERDE DEVAM EDİYOR
Vasip Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bilgi önemli bir şey. Bilgi insanların hayrına, faydasına kullanıldığı zaman çok çok önemli bir şey. Ama bilginin artık insanların hayrına değil zararına da kullanılabildiği bir dönemde yaşıyoruz. Mücadele artık savaş alanlarından çıktı, klavyelerde devam ediyor. Bilgiyi hem kendimizin hem ailemizin hem de mensubu olduğumuz milletimizin yararına kullanmak en öncelikli görevimizdir.”
Şahin konuşmasının sonunda projenin paydaşları olan Ankara Üniversitesi, Havelsan, BTK Akademi, TOBB ETU, ODTÜ Teknokent, Hacettepe Teknokent ve TÜBİTAK’a teşekkür etti.
Etkinlikte Havelsan Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Akif Nacar katılımcılara seslendi. Havelsan olarak birçok öncü projeyi Türkiye’ye kazandırdıklarını ifade eden Nacar şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizde teknolojik dönüşümün mimarlarından biri olan Havelsan birçok öncü projeyi ülkemize kazandırarak 40 yıldır alanında öncü ve lider marka olarak yolculuğuna devam ediyor. Geçtiğimiz yıl artık resmi olarak hayata geçirdiğimiz mühendis çocuk ve mühendis genç projelerimizle ve sosyal sorumluluk anlamında çocuklarımız ve gençlerimize yönelik ilk marka olma anlamında önemli adımlar atıyoruz. Bu projeler ile teknoloji eğitimine erişimi olmayan veya bu imkanı bulup ne yapacağını, hangi mühendislik alanını tercih edeceğini bilemeyen, kararsız kalan çocuklarımıza ve gençlerimize bir kapı aralamaya çalışıyoruz.”
BİYOMETRİK VERİLER YABANCILARLA PAYLAŞILMIYOR
Yeni geliştirilen algoritmalarla beraber yerli parmak izi okuyucu sistemini hayata geçirdiklerini söyleyen Nacar sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ankara Valiliği himayesinde yürütülen sosyal sorumluluk projesi Algoritm Ankara’nın bir paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Ben bilgisayar mühendisliği alanında doktorasını tamamlamış akademisyen birisi olarak algoritma denince birtakım şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Algoritma bilgisayar mühendisliğinin çok önemli kavramlarından bir tanesi. Yabancı bir kelime gibi biliriz algoritmayı. Hangi dilde olduğunu bilen var mı burada? El-Harezmi’den geliyor. Algoritma kelimesi öz Türkçe bir kelime. El-Harezmi’nin İngilizce yazımından (al-Khwarizmi) geliyor. Biliyorsunuz Horasan’da 9. yüzyılda yaşamış ünlü matematikçi. Dolayısıyla onun ismini verdiğimiz matematikte bir yöntem algoritma. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk defa parmak izi tanıma algoritmasını geliştirdik. Kendi imkanları ile bunu geliştiren 20. Ülke olduk. Daha önce yabancı ülkelerin programlarını kullanıyorduk. En hassas verilerimiz olan biyometrik verileri belki de farkında olmadan başka ülkelerle paylaşmış oluyorduk. Bu projeyi 2 yıl gibi kısa bir sürede geliştirip Nüfus Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi ve Emniyet, Jandarma gibi kurumların kullanımına verdik. Bu yazılım 100 milyon vatandaşın verisini içinde barındıracak bir sistem halini aldı. Bu sistem ile birlikte Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedip kimliği tespit edilemeyen 41 vatandaşımızın hüviyetlerini tespit edebildik.”
Etkinlik Algoritma Ankara Projesi'ndeki kıdemli öğrencilerin merak edilen soruları cevapladığı Disiplinler Arası Yazılım Paneli ile devam etti.
Göktürk Yılmaz / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.