AKUT nedir? Arama Kurtarma ekiplerinden AKUT ne demek?

AKUT nedir? Arama Kurtarma ekiplerinden AKUT ne demek?

Türkiye’de depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. AFAD önderliğinde çeşitli sivil toplum örgütleri de yardım ediyor. AKUT’ta bu kurumlardan biri. Peki, AKUT nedir? Arama Kurtarma ekiplerinden AKUT ne demek?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine devam ediliyor. AFAD önderliğinde Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden gelen yardım kuruluşları da bu arama-kurtarma çalışmalarına katkı sağlıyor. Arama ve kurtarma çalışmalarına destek olan kuruluşlardan biri de AKUT. Peki, AKUT nedir? Arama Kurtarma ekiplerinden AKUT ne demek? Tüm detaylar haberimizde:

akut çalışanları depremzedelere yardım ediyor

AKUT NEDİR?

AKUT, yaşanmış gerçek bir hikâye sonucu ortaya çıkmış bir yardım kuruluşudur. Hikâyeye göre; 1994 yılında kaybolan iki üniversite öğrencisi iki hafta gibi bir süre bulunamadı. Daha sonra arama çalışmalarına dağları iyi bilen bir grup arkadaş katıldı. Fakat arama çalışmalarına katılan bu arkadaşların yeterli bilgisi bulunmuyordu. Bu tür eksikliklerin giderilmesi ve daha profesyonel hareket etme amacıyla 14 Mart 1996 senesinde ‘Arama Kurtarma Derneği’ yani kısa adıyla AKUT kuruldu.

Kurulan bu dernek, önemli bir özellik taşıyor. AKUT, Türkiye’nin gönüllü olarak ilk arama ve kurtarma derneğidir. AKUT, önemini 1998 yılında meydana gelen Adana-Ceyhan depreminde kanıtlamış, ardından ilgili bakanlar kurulu kararıyla 1999 yılında ‘Kamu yararına dernek’ vasfı kazanmıştır.

AKUT nedir sorusuna yanıt olarak AKUT çalışanlarının fotoğrafı

AKUT İÇİN DÖNÜM NOKTASI

AKUT, arama-kurtarma faaliyetlerini ve kurumsallaşmayı sürdürmeye devam ederken, 17 Ağustos 1999 tarihinde büyük Gölcük Depremi meydana gelmiştir. Bu deprem sonrası 150 gönüllüsü ile sahaya inen AKUT, 200’den fazla insana umut olmuş ve Türk milletinin güvenini kazanmıştır.

Bedirhan Şahin / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.