AK Parti milletvekili olma şartları nelerdir? AK Parti milletvekili başvuru ücreti ne kadar?

AK Parti milletvekili olma şartları nelerdir? AK Parti milletvekili başvuru ücreti ne kadar?

Adayların açıklanmasıyla seçim maratonu hız kazandı. Seçimler yaklaşırken adaylık konusunda AK Parti, milletvekili aday adaylığı formunu açıkladı. Peki, AK Parti milletvekili olma şartları nelerdir? AK Parti milletvekili başvuru ücreti ne kadar?

6’lı masanın Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday göstermesinin hemen ardından, Ata İttifakı’ndan Sinan Ogan, Memleket Partisi’nden Muharrem İnce ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylıklarını duyurdu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’da seçimlerde nasıl yol izleneceğini açıkladı. YSK, seçimlerde kendi yol haritasını açıklarken, partilerde kendi içlerindeki izleyecekleri yolları kamuoyu ile paylaşmaya başladı. İnsanlar nasıl milletvekili olunur sorularının cevaplarını ararken AK Parti cephesinden bildiri yayınlandı. Peki, AK Parti milletvekili olma şartları nelerdir? AK Parti milletvekili başvuru ücreti ne kadar? Tüm detaylar haberimizde:

AKP milletvekili olma şartları nelerdir

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI BAŞVURU YERİ VE ZAMANI NEDİR?

2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri için AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak isteyen vatandaşlara partiden açıklamalar geldi. Duyurulan bilgilere göre, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak isteyen vatandaşlar 16 Mart Perşembe günü saat 21.00’a kadar başvurabilecek. Başvuru yeri ise; AK Parti Genel Merkezi ya da AK Parti İl Başkanlıkları olarak belirlendi. Aday adayları, bu noktalara giderek ‘alındı belgesi’ karşılığında adaylık başvurusu yapabilecekler.

AKP milletvekili olma şartları nelerdir

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞINA NASIL BAŞVURULUR?

Partiden duyurulan bilgilere göre, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak isteyen vatandaşlar, basvuru.akparti.org.tr adresinden adaylık ön başvurusunda bulunabiliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, başvurunun kesinleşmesi için aday adayları, bizzat ilgili teşkilat birimine giderek sistemde doldurdukları formun çıktısını imzalaması gerekiyor. Aksi takdirde başvuruları işleme alınamıyor. Ön başvuruyu internetten yapamayan adaylar ise bizzat İl teşkilatlarına ya da parti genel merkezine giderek başvurabiliyor.

AKP adayı olabilmek için gerekli belgeler

AK PARTİ ADAYI OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER

AK Parti’nin başvurular ile ilgili paylaştığı bilgiler içerisinde yer alanlara göre, AK Parti Milletvekili aday adayı olabilmek için başvuru sırasında adayların şu belgeleri yanlarında bulundurması gerekiyor:

  • Adli sicil belgesi,
  • Mezun olunan okulun (Ortaokul, lise, lisans) Diploma fotokopisi (Başvuru sırasında, Parti yetkilisi tarafından aslı görülmek suretiyle onaylanacaktır.),
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Askerlik ile ilişiği olmadığına dair belge.

AK Parti milletvekili başvuru ücreti ne kadar?

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

AK Parti’den milletvekili olabilmek için normal şartlarda partiye bir ücret ödenmesi gerekiyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Partimizden aday adayı olmak isteyenler, bu seçimler öncesi partiye ödenecek olan başvuru tutarını deprem yardım kampanyalarına yatıracak” demişti. 2023 Seçimleri AK Parti Milletvekili aday adaylığı başvuru ücreti erkek adaylar için 20 bin lira, kadın adaylar için ise 10 bin lira olarak belirlendi. 14.05.2005-14.05.1993 tarihleri arasında doğmuş olan genç adaylar ise yine 10 bin lira bağış yapacaklar. Yüzde 40 ve üzeri engeli bulunan ve aday adayı olmak isteyenler ise 5 bin lira ödeyecek.

kamu görevlilerinin istifa etmesi gerekiyor

KAMU GÖREVLİLERİNİN İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR

AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak isteyen ve hali hazırda devlette memur olarak ya da kamu görevlisi olarak çalışan herkesin en geç 16.03.2023 Perşembe günü saat 17.00’a kadar, 2839 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca görevlerinden ayrılma isteğinde bulunması gerekiyor. İstifa etmesi gereken meslek grupları şu şekildedir:

  • Hâkimler ve savcılar,
  • Yüksek yargı organları mensupları,
  • Yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları,
  • Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri,
  • Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri,
  • Belediye başkanları,
  • Subaylar ile astsubaylar,
  • Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri,
  • Belediye meclisi üyeleri,
  • İl genel meclisi üyeleri,
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.