Akciğer kanserine umut ışığı: Klinik denemeler başladı
BioNTech firması, akciğer kanserine karşı geliştirdiği ilk mRNA aşısının klinik denemelerine başladı. Türkiye dahil yedi ülkede yürütülen çalışmalar, kanser tedavisinde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.
Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu BioNTech, dünya genelinde yılda ortalama 1.8 milyon kişinin ölümüne neden olan akciğer kanserine karşı BNT116 adlı mRNA aşısını geliştirdi. Milliyet.com.tr’nin aktardığı habere göre bu aşı; özellikle küçük hücreli olmayan akciğer kanserini (KHDAK) hedef alıyor. Aşı, hastalığı tedavi etmenin yanı sıra tekrarlamasını önlemeyi de amaçlıyor.
KLİNİK DENEMELER VE KATILIMCI ÜLKELER
BNT116'nın Faz 1 klinik denemeleri, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yedi ülkede başlatıldı. Diğer katılımcı ülkeler Almanya, İngiltere, ABD, Macaristan, Polonya ve İspanya olarak açıklandı. Türkiye'de 34 araştırma merkezinde eş zamanlı yürütülen çalışmalara 130 hastanın katılması hedefleniyor.
AŞININ ÇALIŞMA MEKANİZMASI VE BEKLENTİLER
Kovid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisine dayanan BNT116, bağışıklık sistemini KHDAK tümör belirteçlerine karşı savaşmaya hazırlıyor. İngiltere'nin NHS sisteminde danışman olan Prof. Siow Ming Lee, bu aşının mevcut immünoterapi tedavilerine ekstra güç sağlayacağını ve hayatta kalma oranlarını artırabileceğini belirtti.
KLİNİK DENEME SÜRECİ
İngiltere'de ilk aşı, 67 yaşındaki yapay zeka uzmanı Janusz Racz'a uygulandı. Hastaya 30 dakika boyunca, beşer dakika arayla farklı RNA zincirleri içeren altı enjeksiyon yapıldı. Faz 1 aşamasında, hastalar ilk altı hafta boyunca her hafta, sonraki 54 hafta boyunca ise üç haftada bir aşılanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.