Aile hekimleri üçüncü kez iş bırakma eylemi yapacak
Aile hekimleri, yönetmelik değişikliğine karşı üçüncü kez iş bırakma eylemi yapacak. Hekimler, artan iş yükü ve düşük ücretlendirmeyle karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor.
Sağlık emek-meslek örgütleri, 6-10 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek iş bırakma eylemleri öncesinde bir araya geldi. Toplantıda “Eziyet Yönetmeliği” eleştirilirken, halk sağlığını tehlikeye atan ve çalışan haklarını yok sayan uygulamalara tepki gösterildi. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Alpay Azap, nitelikli sağlık hizmeti için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, sağlık çalışanlarının hedef gösterilmesine tepki gösterirken, eylemlerle sorunların çözümü için mücadele edeceklerini belirtti. Genel Sağlık-İş Hukuk ve TİS Sekreteri Yalçın Çiftçi, sağlık çalışanlarının haklarının yok sayıldığını ve yönetmeliğin sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKMA EYLEMİNE HAZIRLANIYOR
Birinci basamak sağlık hizmetleri alanında örgütlenen emek-meslek örgütleri, 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde aile sağlığı merkezlerinde, 8 Ocak 2025 günü ise tüm sağlık kurumlarında yapılacak iş bırakma eylemleri öncesinde bir araya geldi. 2 Ocak 2025’te düzenlenen kahvaltılı toplantıya Türk Tabipleri Birliği’nden Dr. Alpay Azap, Dr. Önder Okay, Dr. Murat Erkan ve Dr. Sibel Uyan ile birlikte Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Veli Can Karabacak ve Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Yalçın Çiftçi ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir de katıldı. Toplantıda yapılan açıklamalarda, “Eziyet Yönetmeliği” adıyla eleştirilen düzenlemenin halk sağlığını tehlikeye attığı ve sağlık çalışanlarının haklarını yok saydığı vurgulandı. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Alpay Azap, “Halkın nitelikli, eşit ve ücretsiz bir sağlık hizmetine ulaşabilmesi için birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmelidir” dedi.
“EZİYET YÖNETMELİĞİ” TEPKİSİ BÜYÜYOR
Toplantıda konuşan Dr. Alpay Azap, yönetmeliğin bilimsellikten uzak, uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içerdiğini belirtti. Azap, “Yenidoğan ölümleri sağlık sistemindeki çöküşün geldiği noktayı açıkça ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlükleriyle görüşmeler yaptık, ancak bir sonuç alamadık. Yönetmeliğin geri çekilmesi için hukuki ve fiili mücadele yürütüyoruz” diye konuştu. Yönetmeliğin sağlık çalışanlarını halkla karşı karşıya getirdiğini ifade eden Azap, bu durumun sağlık hizmetlerinin kalitesini daha da düşürdüğünü kaydetti. Halkın ücretsiz sağlık hizmeti almasını ve çalışanların insanca yaşam koşullarına sahip olmasını talep ettiklerini dile getirdi.
PROGRAM AÇIKLANDI
Dr. Alpay Azap, beş günlük iş bırakma eyleminin detaylarını da paylaştı. 6 Ocak günü il sağlık müdürlükleri önünde, 8 Ocak günü ise büyük hastaneler önünde basın açıklamaları yapılacağını, diğer günlerde öğle aralarında işyerlerinde ve müdürlükler önünde taleplerini dile getireceklerini açıkladı. Toplantıda konuşan AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, “Sağlık Bakanı’nın iş bırakma eylemlerine katılanları hedef alan açıklamaları kabul edilemez” diyerek tepkisini gösterdi. SES Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın ise “OECD ortalamasının yarısı kadar ücretle dört kat fazla iş yükü taşıyoruz” ifadelerini kullandı. Genel Sağlık-İş Genel Sekreteri Veli Can Karabacak ve ASEF Başkanı Serap Karatüzün de yönetmeliğin sağlık çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”
Genel Sağlık-İş Hukuk ve TİS Sekreteri Yalçın Çiftçi, sağlık çalışanlarının haklarının yok sayıldığını ve mevcut düzenlemelerin sağlık sistemini derinden etkilediğini belirterek, “Bakanlık, bizlerin taleplerini göz ardı etmek yerine sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeli ve çözüm odaklı adımlar atmalıdır. Bu yönetmelik, sadece sağlık çalışanlarını değil, aynı zamanda halkın sağlık hizmetine erişimini de olumsuz etkileyerek sistemi daha da içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Bu sistemin sürdürülebilirliği mümkün değil. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.
“EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ”
Toplantıda konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, sağlık çalışanlarının haksız şekilde hedef alındığını dile getirerek tepki gösterdi. Nehir, “Sağlık çalışanlarının haklarını savunması, vatan haini gibi gösterilmelerine neden oluyor. Bu durum kabul edilemez. Ülke genelinde 28 bin aile hekimi bulunmasına rağmen, bakanlık bu sayıyı 22 bin olarak kabul ediyor. Performansa dayalı sistem sürdüğü takdirde sağlık sistemi ciddi bir tıkanıklık yaşayacak. Bu sorunların önüne geçmek için sağlık alanındaki tüm birimlerde eylemlerimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.