Aile Bakanlığı ve TDK'den cinsiyetçi kelimeler için işbirliği

Aile Bakanlığı ve TDK'den cinsiyetçi kelimeler için işbirliği

Vatandaşların hayatın her noktasında yoğun olarak kullandığı "Adam gibi, kız gibi, hanım köylü, kızın mı var derdin var" gibi cinsiyetçi ifadelere karşı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk Dil Kurumu harekete geçti.

"Şiddete karşı sıfır tolerans" düsturuyla harekete geçen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, toplumda sıkça kullanılan cinsiyetçi ifadelere karşı harekete geçti. Bakanlık, dilin cinsiyetçi ifadelerden arındırılması için Türk Dil Kurumu'yla (TDK) iş birliği kararı aldı.

Milliyet'in haberine göre Bakanlık, bu iş birliğiyle gündelik hayatta ve sosyal medyada kullanılan şiddet içerikli ve cinsiyetçi ifadeler yerine şiddetsiz ve eşitlikçi bir dilin oluşturulmasını teşvik etmeyi planlıyor.

Atasözleri, deyimler başta olmak üzere dil ve geleneklerde kadına şiddete yönelik örnekler için araştırma yapılacak. Başka çeşitli çalışmalarında yapılacağı konuya ilişkin yıl sonuna doğru Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın farkındalık kampanyalarına başlayacağı ifade edildi.

DİLDEKİ CİNSİYETÇİ VE ŞİDDET İÇEREN SÖYLEMLER

Toplumda sıkça kullanılan şiddet içerikli ve cinsiyetçi söylemler arasında "Adam gibi, kız gibi, hanım köylü, kızın mı var derdin var, erkek sözü, kadın kısmı, kız başına, karı kılıklı, kızını dövmeyen dizini döver, kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmeyeceksin" gibi ifadeler yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.