Afetzede barınma desteği başvurusu nereden yapılır? Barınma desteği ne kadar?

Afetzede barınma desteği başvurusu nereden yapılır? Barınma desteği ne kadar?

Kahramanmaraş merkezli depremlerde evleri hasar alan depremzedelere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından afetzede barınma desteği veriliyor. Peki, afetzede barınma desteği başvurusu nereden yapılır? Barınma desteği ne kadar?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı depremin ardından binlerce bina yıkılmış ve yüzbinlerce yapı oturulamaz hale gelmişti. Deprem sonrası evlerini kaybeden afetzede vatandaşların, geçici barınması noktasında devlet tarafından kira ve taşınma yardımı verileceği açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı bu yardım başvuruları e-devlet üzerinden başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yönetilen proje için nasıl başvurulacak soruları ise merak konusu oldu. Peki, afetzede barınma desteği başvurusu nereden yapılır? Barınma desteği ne kadar? Tüm detaylar haberimizde:

afetzede barınma desteği başvurusu nereden yapılır sorusu için e devlet görseli

AFETZEDE BARINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Kahramanmaraş başta olmak üzere Adıyaman, Diyarbakır, Osmaniye, Adana, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma neden olan depremler sonucu binlerce insan evsiz kaldı. Devlet ve millet el ele tutarak evsiz kalan vatandaşlar için tek yürek olundu. Gerek kişiler, gerek özel kurumlar gerekse de kamu kurumları yardım için ayağa kalktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da evleri yıkılan ya da hasar gören vatandaşlar için barınma desteği sağlayacaklarını açıkladı. Bu destekten yararlanmak isteyen vatandaşlar e devlette ilgili internet sitesine girerek, kimlik bilgilerini doğrulayıp kayıt olup başvurabiliyor.

devlet depremzedelere para verecek mi

DEVLET PARA VERECEK Mİ?

Depremler sonrası evleri yıkılmış ya da yıkılmasa bile evleri kullanılamayacak hale gelmiş depremzedeler için çeşitli yardımlar yapılıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu bilgiler üzere, afetzedelere taşınma, geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını gidermek için afetler sonrasında AFAD tarafından nakdi olarak karşılıksız barınma desteği yapılacak.

destek ödemeleri ile ilgili deprem fotoğrafı

BAŞKA ŞEHRE GİDEN DESTEK ÖDEMESİ ALABİLECEK Mİ?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce vatandaşımız gerek kendi imkânları ile gerekse de AFAD toplanma merkezlerinde toplanarak deprem bölgesindeki şehirlerden tahliye edildiler. Afetzede barınma desteği noktasında şehir dışına çıkan ya da ikametgâh adreslerini değiştiren vatandaşlar, bizde destekten faydalanabilecek miyiz diye soruyor. Bu sorunun cevabı ise; hasar gören konutta oturduğu tespit edilen afetzedelere, barınma desteği yapılmaktadır. Kimlik paylaşım sistemindeki kayıtların uyuşmaması halinde afetzedenin ikametgâhı teyit edildikten sonra ödemeler yapılacaktır.

hangi bankada hesap açmak lazım diyen depremzedeler ile ilgili fotoğraf

HANGİ BANKADAN HESAP AÇMAM LAZIM?

Depremlerin ardından barınma desteği kapsamına girecek olan vatandaşların bir başka merak ettiği soru, yardımı alabilmek için hangi bankadan hesap açmam gerekiyor? Ya da banka hesabı açmam gerekiyor mu? Soruları oldu. Yetkililer konu hakkında kesin ve net bir ifade ile şunları söyledi: “Afetzedenin hesap açmasına gerek kalmaksızın her ilde bulunan Ziraat Bankası şubelerinden barınma desteği alabilecektir. Yardım desteği, Ziraat Bankasında hesabı bulunanların kendi hesabına, hesabı olmayanların ise T.C. kimlik numaralarına yatırılacaktır.”

arama kurtarma çalışmaları

HESABIMA PARA NE ZAMAN YATACAK?

Yıkıcı depremler sonrası zor bir durumda kalan afetzede vatandaşlarımız yardım paralarının ne zaman yapacağını merak ediyor. Bu konunun cevabı ise, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak hasar tespit işlemleri tamamlandıkça ödemeler yapılıyor. Yardım desteği, evi hasar almış her vatandaşa T.C. kimlik numarası üzerinden Ziraat Bankasına yatırılıyor.

enkaz fotoğrafı

KİRA VE TAŞINMA YARDIMI VERİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin hemen ardından deprem bölgesine giderek incelemelerde bulunmuştu. Yapmış olduğu incelemelerin ardından yaptığı basın açıklamasında bu sorunun cevabını vermişti. Evleri yıkılmış, çok hasarlı ya da orta hasarlı olan vatandaşlar için 15 bin Türk lirası taşınma bedeli yardımında bulunulacağını duyurmuştu. Ayrıca evleri hasar gören ve kiraya çıkacak olan vatandaşların 12 ay boyunca aylık 2 ile 5 bin Türk Lirası kira desteği sağlanacağını açıklamıştı.

kahramanmaraş merkezli deprem fotoğrafı

HİSSELİ KONUTLAR BARINMA DESTEĞİNDEN FAYDALANABİLİYOR MU?

Depremden olumsuz anlamda etkilenmiş vatandaşlarımızın merak ettiği bir diğer konu, hisseli konutlarda ikamet eden vatandaşların, barınma ve diğer yardımlardan faydalanabileceği konusu oldu. Hisseli dairelerde oturan vatandaşlar bu sorunun cevabının peşine düşerken, yetkililer konu hakkında açıklayıcı bilgiler verdi. Yetkililer tarafından, “Hisseli konut sahiplerinden hasar gören konutta sadece ikamet eden kişiye konutun hasar durumuna göre barınma desteği yapılacaktır. Eğer hisse sahiplerinin hepsi hasar gören evde oturuyor ise konutun hasar durumuna göre belirlenen barınma desteği miktarı en çok hisse sahibine, hisseler eşitse ilk başvuruyu yapan kişiye ödenmektedir. Ayrıca, hisse sahipleri kendi aralarında seçecekleri bir kişiye muvafakat vermek şartıyla bütün ödemenin sadece o kişiye yapılmasını da sağlayabileceklerdir” denilerek kafalardaki soru işaretleri silindi.

depremde yan yıkılan bir bina

BİRDEN FAZLA EVİ HASAR GÖRENLER NE YAPACAK?

Kahramanmaraş merkezli 11 şehrin etkilendiği depremler sonucu on binlerce yapı yerle bir olmuş ya da kullanılamaz hale gelmişti. Bu sebeple birden fazla evi olan ve birden fazla evi hasar gören depremzede vatandaşlar, barınma desteğini her zarar gören ev için alabilecek miyim diye sorabiliyor. Dolayısıyla kafalarda bir karışıklık olmasını istemeyen yetkililer bu durumun olabilmesinin mümkün olmadığı söylüyor. Yetkililer “Afetzedenin fiilen ikamet ettiği ve hasarlı olan konutu için hasar durumuna göre afetzedelere barınma desteği yapılmaktadır. Fiilen ikamet edilmeyen konut için barınma desteği yapılamamaktadır” denilerek konu hakkında merakları ortadan kaldırıyor.

Afetzede barınma desteğine başvurmak için tıklayınız.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.