Afet bölgesinde salgın tehdidinden korunmak için hijyen kiti önemli
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, deprem bölgesinde salgın hastalıklar hakkında uyarılarda bulundu. Dr. Tok, “Aşılama, temiz içme suyu ve hijyen kurallarına uyarak depremzedelerimizi salgın tehdidinden koruyabiliriz” dedi.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 10 ilimizi etkisi altına alan depremin yaraları sarılmaya devam ediliyor. Yıkılan şehirler ve kaybettiğimiz hayatlardan sonra geride kalan depremzedeler için konteyner ve çadır kentler oluşturuluyor. Bunun dışında deprem bölgelerinde salgın oluşma ihtimaline karşı da önlemler alınması için uzmanlar uyarıyor. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, ortaya çıkması muhtemel hastalıkları ve önleyici tedbirleri aktardı. Doç. Dr. Tok, “Depremzede vatandaşlarımızın sağlığını korumak adına hijyene ve temiz içme suyuna çok dikkat edilmeli. Afet bölgesinde muhtemel salgın oluşma riski özellikle kalabalık ortamların olmasından ve hijyen şartlarının yerine getirilmemesinden dolayı bir takım solunum yolu ve gribal hastalıkların artması söz konusudur. Aşılama ve maske gibi etkenler depremzede vatandaşlarımızın sağlığını korumak adına önleyici etki sağlayacaktır” uyarısı yaptı.
BULAŞICI HASTALIKLARA DİKKAT
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok “Afet bölgesinde muhtemel salgın oluşma riski özellikle kalabalık ortamların olmasından ve hijyen şartlarının yerine getirilmemesinden dolayı bir takım solunum yolu ve gribal hastalıkların artması söz konusudur. Ayrıca deprem esnasında travma neticesinde hem doku kaybı gibi nedenlerden dolayı lokal enfeksiyonlar olabileceği gibi tetanosa bağlı enfeksiyonlar çıkabilir. Bunların haricinde özellikle kemirgenlerin evcil ya da yabani birtakım hayvanların idrarlarının sulara karışması neticesinde bizim humma olarak bilinen hastalıkların artmasına neden olabilir. Ayrıca kanalizasyonların uygun şartlarda olmamasından dolayı veya yapısal hasarların olur ise bundan kaynaklı yine kolera, tifo, dizanteri, hepatit A, Hepatit E gibi birtakım parazit ve hastalıklar ortaya çıkabilir bunlara dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.
İÇME SUYUNA DİKKAT
Doç. Dr. Tok, “Özellikle içme suyu kaynakları deprem bölgesi için hayati önem taşır. Temiz su temin edilmeli sular klorlanarak verilmeli. Diğer enfeksiyonları konusunda hem toz ve asbest gibi zararlı maddeler için maske kullanılmalı. Maske hem virüslerden hem de bu tür zararlı maddelerden korunması adına önemlidir. Bunların haricinde özellikle sağlıklı efekte olmayan temiz gıda ve temiz suya ulaşım ve ayrıca rutin sağlık hizmetlerinin aksamaması da önemlidir. Hijyen malzemelerinin ivedi bir şekilde dağıtılması ve sürekliliğinin olması gerekir. Özellikle el hijyeninin dikkat edilmesi lazım. Ayrıca seyyar tuvalet gibi tuvalet ihtiyacının eksikliği söz konusu ise seyyar tuvalet yapılıp enfeksiyonların ve kirliliğin önüne geçilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
EKSİK AŞILAR TAMAMLANMALI
Dr. Tok, “Aslında her şartta eksik aşıların tamamlanması gerekir. Afet bölgesinde özellikle çocuk sağlığını korumak adına eksik aşılar var ise hemen eksik aşıların tamamlanması gerekir. Bunların haricinde özellikle su kaynaklarından dolayı enfeksiyonlardan dolayı Tifo, kolera gibi aşılar ve ihtiyaç halinde Hepatit A aşısı yapılmalı duruma göre kızamık vakalarının artması üzerinden suretle tamamlanmalı. Grip aşıları ile vatandaşlarımızın bağışıklığı arttırarak koruyuculuk yükseltilebilir. Ayrıca travmalar neticesinde paslı çivi demir ve toz toprağın yaralara karışabileceğinden tetanos aşısı uygulanabilir” sözleri ile özellikle çocuk sağlığını korumak adına aşılara dikkat çekti.
TEMİZLİK SAĞLIĞI KORUR
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, gazetemize verdiği açıklamalarda en son şu sözlere değindi: “Afetzedelerimizin sağlığını koruma amaçlı önlemleri genelleyecek olursak. Depremzedelerimizin barınma problemlerinin çözülmesi rutin sağlık hizmetlerinin verilmesi. El hijyeni için temizlik malzemelerinin eksiksiz olması. Diğer solunum yolu enfeksiyonları için maske tedarikinin ve kullanımının olması gerekiyor. Sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesi için özellikle seyyar tuvalet alt yapılması ihtiyaçlarının giderilmesi ve suların klorlaması ile bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz.”
Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.