AFAD Uyardı: Tsunami olursa 1 saat vakit var!
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, son 10-15 gündür Santorini Adası çevresinde gözlemlenen sismik aktiviteyle ilgili bir açıklama yaparak tsunami riskine de değindi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, bölgede son 10-15 gün içinde yaklaşık 2.000 sarsıntı meydana geldiğini ve bunlardan beşinin 5 büyüklüğünde olduğunu belirtti. Vatandaşlara paniğe kapılmamaları konusunda bilgi veren Tatar, risklerin yönetilebilir olduğunu vurguladı.
Tsunami tehlikesi yok, kıyıdan uzaklaşmak yeterli
Prof. Dr. Orhan Tatar, bölgede kaydedilen en büyük depremin 5,2 büyüklüğünde olduğunu ve bu tür sarsıntıların Türkiye kıyılarında yıkıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Olası bir tsunami durumunda ise kıyı bölgelerinin ciddi şekilde etkilenmeyeceğini, çünkü dalgaların kıyıya ulaşmadan önce gücünü kaybedeceğini belirtti. Tsunaminin kıyıya ulaşması için hesaplanan en erken sürenin 1 saat olduğunu ve bu sürenin gerekli önlemleri almak için yeterli olduğunu vurguladı. Yetkililer, kıyıdan uzaklaşmanın riski en aza indireceğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise şu açıklamayı yaptı: "Korkmaya gerek yok, zamanımız var ve uyarılarla gerekli önlemler alınabilir."
Volkanik patlama riski yok
Santorini çevresindeki sismik aktivitenin volkanik patlama riski taşıyıp taşımadığı konusunda açıklama yapan Prof. Dr. Levent Gülen, şu an için böyle bir tehdidin olmadığını söyledi. Magma odasının yüzeye ulaşacak kadar yakın olmadığını belirten Gülen, gaz çıkışına ilişkin yapılan kimyasal analizlerde tehlikeli bir durum tespit edilmediğini aktardı. Ayrıca, gözlemlenen sismik hareketlerin, küçük depremlere yol açan hidrokraking (hidroçatlatma) nedeniyle meydana geldiğini ve bu aktivitelerin sürekli olarak izlendiğini vurguladı. Prof. Dr. Gülen, vatandaşları şu sözlerle rahatlattı: "Volkan tehlikesi yok, endişelenmeye gerek yok."
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.