AFAD merak edilen soruları cevapladı

AFAD merak edilen soruları cevapladı

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası memleketlerinden tahliye edilen ve sonraki süreçte yaşanılacak şeyler hakkında birçok asılsız bilgi dolanıyordu. AFAD devreye girdi ve soruların cevaplarını verdi. Peki, AFAD ne dedi?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine bir umut hala devam edilirken bir yandan da depremzede vatandaşlarımızın yeme, içme ve barınma ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Zorunlu olarak şehirlerini terk etmek ve barınmak için farklı şehirlere gitmek zorunda kalan vatandaşlar ise sonraki süreçte neler yaşanılacağı konusunda birçok sorular soruyor. Asılsız bilgilerin dolaştığı ortamda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) resmi Twitter hesabından bu sorulara cevap vererek kafa karışıklığını giderdi. Peki, AFAD ne dedi? İşte tüm detaylar:

haberererer-111.jpg

HERHANGİ BİR HAK KAYBI SÖZ KONUSU MU?

Deprem sonrası evlerini kaybetmiş ya da evleri oturulacak durumda olmayan vatandaşların birçoğu ya kendi imkânlarıyla ya da yakınlarının devreye girmesi ile deprem bölgesinden ayrıldı. Bu konu ile ilgili ortada dolanan asılsız bilgilerden biri olan ve kafalarda soru işareti bırakan, ‘bölgeden ayrıldığım için herhangi bir hak kaybına uğrar mıyım’ sorusuna AFAD: “Deprem bölgelerinden kendi imkânlarıyla ya da AFAD koordinasyonunda tahliye olanların herhangi bir hak kaybı söz konusu değildir.” diyerek tartışmaya nokta koydu.

BARINMA YARDIMLARI KONUSUNDA NE YAPMALIYIM?

Akıllardaki soru işaretlerinden biri de, soğuk kış günlerinde evsiz kalan vatandaşların barınmaları noktasındaki yardıma muhtaçlığı haline geldi. AFAD bu konuda da bir bildiri yayınlayarak depremzede insanımızın içini rahattı. AFAD vermiş olduğu cevapta: “ Kendi imkânları ile ya da tahliye noktalarında karayolu, denizyolu, demiryolu veya havayolu vasıtaları ile afet bölgesinden ayrılmak isteyen vatandaşlarımızın, gidecekleri şehirlerde barınma sorunu yaşamaması için deprem bölgesindeki 10 ilimizde yer alan Tahliye Toplanma Alanlarına bildirim yapmaları gerekmektedir. Vatandaşlara illerimizin barınma kapasitesi dikkate alınarak yönlendirme yapılmakta ve vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları gidecekleri şehirlerde Valiliklerimizce oluşturulan komisyonlar tarafından karşılanmaktadır.” dedi.

karttt-afaaaedddd.jpg

AFAD KARTI GEREKLİ Mİ?

Sosyal medyada gezen ve insanları yanıltıcı bilgilerden biride afetzedelerden, depremde etkilenmiş olduklarını belgeleyen bir AFAD kartı istendiği yalanıydı. AFAD, vermiş olduğu cevapların içine bu konuyu da ekledi. Vermiş olduğu cevapta: “Tahliye toplanma alanlarına başvuru esnasında, afetzedelerin durumunu gösterir bir belge talep edilmesi söz konusu değildir. Tahliye toplanma alanlarına yaptıkları başvuru sonrasında da AFAD tarafından herhangi bir belge veya kart düzenlenmemektedir.” diyerek konuyu aydınlığa kavuşturdu.

habererere-2222.jpg

DEPREM BÖLGESİNDEN GELDİĞİMİ NASIL KANITLARIM?

Kendi imkânları ile bölgeden ayrılan vatandaşların sorduğu bir başka önemli soru; deprem bölgesinden kendileri ayrılan vatandaşların, barınma ihtiyacının karşılanabilmesi için deprem bölgesinden geldiklerini nasıl kanıtlayacağı konusu oldu. AFAD’ın sosyal medyada cevaplandırdığı meselelerden biri de bu konu oldu. AFAD, “AFAD Tahliye Toplanma Alanlarına başvuru yapmadan kendi imkânlarıyla ayrılmış olan vatandaşlarımız, gittikleri ilde barınma talep etmeleri durumunda Valiliklere veya Kaymakamlıklara başvurarak konaklama imkânından yararlanabilecektir.” şeklinde açıkladığı metinle farklı illere giden depremzede vatandaşların içini rahatlattı.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.