Adana için yaklaşan tehlike! Etraf faylarla dolu...
Ülkenin deprem riski gündemden düşmezken, uzmanlar yönünü Adana’ya çevirdi. Şiddetli fayların olduğunu depremde yıkıcı sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
6 Şubat depreminin ardından deprem riskleri ve tehlikesi ülkenin gündeminden düşmüyor. Olası İstanbul depremi için uzmanlar uyarılarda bulunurken, çok sayıda vatandaş ise evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ediyor. Uzmanlar ise Adana uyarısı yaptı. Deprem üretecek fayların olduğuna dikkat çekti.
“DEPREMİN ŞİDDETİ 6-7 OLABİLİR”
Depremle ilgi çarpıcı konuşmalar yapan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana bulunan "Karataş-Yumurtalık Fayı, Misis-Andırın Fayı, İskenderun Fayı, Kozan Fayı, Savrun Fayı, Saimbeyli Fayı gibi faylara dikkat çekti. Pampal, “Adana’da 6-7 şiddetinde deprem üretecek faylar var” dedi.
“HER AN YIKICI DEPREM RİSKİ VAR”
Geçen yıl meydana gelen depremlerden etkilenen Adana için her an şiddetli sarsıntıların olacağını söyleyen Pampal, “ Bu bahsettiğim faylar, 6-7 şiddeti arası deprem üretecek faylar. Kayseri civarında 1702'de, 1717'de 1845'te on binlerce insanın öldüğü depremler var. Burada Sarız Fayı, Develi Fayı, Erkilet Fayı, Yeşilhisar Fayı, Erciyes Fayı gibi Orta Anadolu'nun fay sisteminin bileşenlerini oluşturan faylar var. Bunlar hep aktif faylar. Yani o faylar üzerinde de 7-7,5 büyüklüğünde depremlere kaynaklık etmiş, Kayseri'yi yıkmış, on binlerce can kaybı olduğuna göre bu tür depremlerde Adana'yı ve çevresini özellikle kuzey ilçelerini muhakkak ki etkileyecektir” şeklinde konuştu.
“DEPREM TEHLİKESİ YÜKSEK BİR YERLEŞİM ALANI”
Pampal Adana’nın deprem tehlikesinden muaf olmadığını vurgulayarak, "Saimbeyli makaslama zonu dedikleri zonu oluşturan faylar var. Kayseri civarında çok sayıda fay var. Saimbeyli Fayı var. Bunlar Adana'nın kuzey kesimlerinde etkili olacak depremler üretebilirler, yıkıcı depremler üretebilirler. Bunları vurgulamakta yarar var. Adana deprem tehlikesinden muaf değil. Deprem tehlikesi yüksek bir yerleşim alanı. Yani bugün, yarın deprem olacak diye bir kayıt asla yok” dedi.
“AKÇALIUŞAĞI FAYI ADANA DA İLK DEPREMİ ÜRETECEK”
Deprem uzmanı Pampal konuşmasına şöyle devam etti:
"Temmuz ayının sonlarında Minnetli civarında Kozan'da 5,5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Hemen o depreme 5 kilometre mesafede Akçalıuşağı Fayı var. O fayı ben haritalamıştım. O fayın 5 ila 6 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli var ve ilk kırılacak fayın o olduğunu değerlendiriyorum çünkü aktif bir fay. Tarihsel dönemde depremler üretmiş. Hemen yakın çevresinde kırılmalar var. Oralarda artçı aktivitesi kaydediliyor. O bakımdan Akçalıuşağı Fayı'nın Adana civarında ilk olacak depremi üreteceğini düşünüyorum. O da Adana'nın kuzey kesimlerindeki ilçelerde Kozan başta olmak üzere Feke, Osmaniye'nin Sumbas ve Kadirli ilçelerinde etkili olabilir ama çok yıkıcı değil, 6 şiddetinden büyük olacağını düşünmüyorum.”
BETON KALİTESİ UYARISI
Binayı taşıyan beton un önemli bir malzeme olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay, "Yıkılan binalardan ya da hasar görmüş binalardan karot alındığında ya da siz kendiniz incelediğiniz zaman bazı binaların beton kalitesinin oldukça düşük olduğunu görüyorsunuz. Beton elinizde adeta parçalanıyor, ufalanıyor. Normalde iyi yapılmış bir betonu balyozla falan zor kırabilirsiniz. Dolayısıyla beton kalitesi çok kötü. Tabii binayı taşıyan kolon ve kirişler betonarme olarak yapıldıkları için beton burada önemli bir malzeme, çünkü basınç dayanımını karşılıyor." diye konuştu.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.