Açlık sınırı 20 bin lirayı yoksulluk sınırı ise 66 bini aştı!
Türk-İş ekim ayı açlık yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Ankara’da bir markette yapılan araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcama tutarı 20 bin lirayı aştı.
Türk-İş ekim ayı açlık yoksulluk sınırı rakamlarına göre dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcama tutarı 20 bin lirayı aştı. Giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçların içine girdiği yoksulluk sınırı ise 66 bin liranın üzerine çıktı. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 26 bin 526 liraya yükseldi.
Türk-İş tarafından yapılan açıklamada, ücretli çalışanların satın alma gücünde oluşan gerilemenin insan hayatının temel gereksinimi olan gıda harcamalarında bile tasarrufu zorunlu hale getirdiği belirtildi. İşçi, memur, emekli fark etmeksizin toplumun büyük bir kesiminin artan fiyatlar nedeniyle satın alma gücünde kayıp yaşadığının altı çizilen açıklamada, “Bir yandan da adaletsiz vergi sisteminin mağduru olmaya devam etmektedir. Ekonomik krizin nedeni çalışanlar değildir bu nedenle yapılacak tasarruflar dar ve sabit gelirli kesimlerin ücretleri üzerinden olmamalıdır” ifadeleri yer aldı.
BEKAR ÇALIŞANIN YAŞAM MALİYETİ 26 BİN TL
Araştırmaya göre, bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 26 bin 526 lira 77 kuruşa yükseldi.
MUTFAK ENFLASYONU ARTTI
Araştırmada mutfak enflasyonuna ilişkin ayrıntılı rakamlar paylaşıldı. Bu kapsamda, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki yükselişin bir önceki aya göre yüzde 3,03 oranında arttığı hesaplandı. On aylık değişim oranı yüzde 41,57, son on iki ay itibari ile değişim oranı ise yüzde 49,31 olarak belirlendi. Yıllık ortalamadaki artış ise yüzde 68,07 olarak gerçekleşti. Ekim ayında tüketimi fazla olan süt ve yoğurt fiyatlarında ciddi bir değişiklik görülmezken peynir fiyatında kısmi bir artış olduğu tespit edildi. Ancak market raflarında da ürün çeşitliliğinde azalma olduğu gözlemlendi. Geçen ay bir miktar azalan dana eti fiyatında bu ay yüzde 5, kuzu eti fiyatında ise yüzde 3 artış olduğu tespit edildi. Tavuk eti fiyatında da bu ay kilogramda yüzde 3’lük bir artış belirlendi. Balık ürünleri ise çeşitlendi. Mezgit, hamsi, palamut levrek gibi tezgâhlarda yaygın bulunan ve mevsimi olan balık çeşitlerinin kilogram fiyatları geçen aya göre yüzde 5 azaldı. Yumurtanın adet fiyatının bu ay da 4 liranın üzerinde olduğu tespit edildi.
MÜŞTERİLER AZALDI, ESNAF ŞİKAYETÇİ
Pazar esnafı alım gücünün gerilemesi nedeniyle müşterilerin azalmasından şikAyetçi. Hesaplamada her zaman olduğu gibi gıda harcaması içinde günlük kullanımı yaygın olan mevsim ürünleri esas alındı. Her ay dikkatle takip edilen patates ve kuru soğan fiyatı bu ay da sabit kaldı. Meyve fiyatlarında ortalamada yüzde 22,5 azalma tespit edilirken, sebze fiyatlarında ise ortalamada yüzde 21’lik artış tespit edildi. Ekmeğin fiyatı değişmedi. Diğer ürünler içerisinde en fazla artışın yüzde 7,5 ile makarna fiyatında olduğu gözlemledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.