Abdi İpekçi kimdir, ne zaman, nerede öldürüldü?

Abdi İpekçi kimdir, ne zaman, nerede öldürüldü?

Evinin yakınlarında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Gazeteci Yazar Abdi İpekçi kimdir, ne zaman, nerede öldürüldü?

Yeni Sabah, Yeni İstanbul, İstanbul Ekspres ve Milliyet gibi gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri, yazı işleri müdürü olarak çalışan Gazeteci Abdi İpekçi kimdir, ne zaman, nerede öldürüldü? İşte tüm detaylar:

abdi ipekçi kimdir

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

İstanbul’da 9 Ağustos 1929 tarihinde dünyaya gelen Abdi İpekçi, Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Hukuk Fakültesi’nde öğrenimini sürdürdü. Üniversiteden sonra Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Ali Naci Karacan'ın çıkardığı Milliyet Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürü görevinden bir süre sonra da Genel Yayın Müdürü oldu. 1961 yılından öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet Gazetesi Başyazarlığını da yürüten Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsü’nün ikinci başkanlığı ve Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi görevler yaptı. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savunan İpekçi, Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile de kuzendir.

abdi ipekçi ne zaman öldürüldü

ABDİ İPEKÇİ NE ZAMAN, NEREDE ÖLDÜRÜLDÜ?

Gazeteci Yazar Abdi ipekçi, 1 Şubat 1979 tarihinde Şişli Maçka’da bulunan evinin yakınlarında Mehmet Ali Ağca tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. İpekçi, 49 yaşındaydı. Ölümü sonrasında 1980 yılında anısı için, Türkiye ile Yunanistan'da ortak bir çalışma çerçevesinde, iki yılda bir verilmek üzere Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü düzenlendi. İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde Yedikule Zindanları civarlarında bulunan spor salonuna ise Abdi İpekçi Arena ismi verildi. Öldürüldüğü Emlak Caddesi'nin adı da 6 Şubat 1979'da İstanbul Belediye Meclisi'nin kararıyla Abdi İpekçi Caddesi olarak değiştirildi. Pendik Kavakpınar Mahallesi'nde bir caddeye Abdi İpekçi Caddesi adı verildi. Saldırıya uğradığı noktaya Heykeltıraş Gürdal Duyar'ın eseri olan 3,5 metre yüksekliğinde Abdi İpekçi Barış Anıtı 2000 yılında dikildi.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.