ABB desteği artırdı: Çiftçinin üretimi terk etmemesi için çalışmalar sürüyor
ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, “Ülke tarımının bel kemiğini küçük aile işletmeleri oluşturuyor. Destek vermezsek küçük işletmeci kente göçmeye başlayacak. Oradaki gençleri tutamazsak tarım büyük zarar görecek” dedi.
Ahmet Mekin Tüzün ile yaptığımız röportajın ikinci bölümünde, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 3 yıllık süreçte gerçekleştirdiği çalışmalara eğiliyoruz.
Tüzün bu kısımda, yazılı basında daha önce yer almamış pek çok detayı gazeteilksayfa.com’a anlattı.
Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, belediyeler çapında ilk kırsal veri bankasını Ankara’da kurdu. Şehirdeki üreticiler Büyükşehir'den destek almak istediklerinde sistem üzerinden başvuru yapabiliyor.
MOBİL APLİKASYON YOLDA
Tüzün, Kırsal Bilgi Sistemi (KIRBİS) ile ilgili, “Özel firmaların buna benzer yaptığı çalışmalar var. Belediye kapsamında Türkiye’de tek, başka yok. Belli bir kaynak ayırarak Ankara üreticisine ücretsiz olarak açtık.
Başvurmak isteyen çiftçilerimiz istenilen belgeleri sisteme yükleyerek bize ulaşıyor. Araya bir aracı sokulmasına gerek yok. Sisteme yüklenen belgeler bizim veri setimize düşüyor. Önümüzdeki haftadan itibaren mobil aplikasyonu da piyasaya süreceğiz” dedi.
PAZARIN MALI BELEDİYEDEN
Kırsal Bilgi Sistemi içerisinde 137 binden fazla parsel kayıtlı. ABB, elindeki donelerden hareketle tarımı geliştirecek politikalar üretiyor. Son 3 yılda 37,5 milyon domates ve biber fidesi dağıtıldı. 2022 yılında 1 milyon 200 bin litre gübre üretici ile buluşturuldu. Verilere göre ABB, Türkiye’nin en yüklü tohum hibesini yapan belediyesi konumunda. Tüzün, Başkentte pazar ve manavlarda satılan domates ve biberin yüzde 80’inden fazlasının, ABB’nin dağıttığı fidelerden elde edildiğini aktardı.
KIRSALDAKİ ÇİFTÇİYE DESTEK
Türkiye’deki küçük işletmeciler son yıllarda tırmanan enflasyonist ortamda ciddi gelir kaybı yaşıyor. Mazot, gübre ve tohum fiyatlarının artması işletmeleri zorluyor.
Başkan Tüzün, kırsaldaki genç nüfusun çiftçiliği terk etmemesi için büyük gayret gösterdiklerini söyledi. Tüzün, “Gerek bitkisel üretimde, gerek hayvansal üretimde küçük aile şirketlerini destekliyoruz. Ülke tarımının bel kemiğini küçük aile işletmeleri oluşturuyor. Üretime devam etmeleri için ciddi anlamda desteğe başladık.
Bu işleri yapmazsak küçük işletmeler işlerini bırakıp, kente göçmeye başlayacak. Ankara kırsalının yaş ortalaması 56. Orada gençleri tutamazsak tarım büyük zarar görecek” ifadelerini kullandı.
ANKARA EKOLOJİSİ
Ankara ekolojisinin heterojen bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Tüzün, farklı bölgelerde çeşitli iklim tipleri ile karşılaşıldığını kaydederek, “Haymana’ya kurak iklim mevcut. Kızılcahamam’a gidiyorsunuz, Karadeniz iklimi var. Nallıhan’da fındık, pamuk ve zeytin yetişiyor. Bu heterojenlik tarımsal üretimdeki yelpazeyi genişletiyor. KIRBİS’teki çalışmalarımız bu avantajların belirgin hale gelmesini sağlıyor.
Ankara’daki ilk meteoroloji istasyonu kurulduğundan bugüne kadar pek çok data topladık. Şehrin eğim ve toprak haritasını oluşturduk. Bir simülasyon ile Ankara’daki mikro klima alanlarını belirledik. İlin neresinde hangi bitki yetişebilir, biliyoruz. Üreticinin hangi ürününe nerede destek vermemiz gerekir, araştırmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Göktürk Yılmaz - Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.