93 yaşında 60’ıncı sergisini açtı

93 yaşında 60’ıncı sergisini açtı

93 yaşında olmasına rağmen sanatla bağını hiç koparmayan Ressam Turgut Akan’ın 60’ıncı sergisi Medya Sanat Galerisi’nde sergileniyor. ‘Sonbahar Esintisi’ adını verdiği sergide konuşan Akan, “Sonbahar benim, yaptıklarım ise benim esintilerim” diyor.

Medya Sanat Galerisi’nin ev sahipliğinde Ressam Turgut Akan’a ait olan 60 eser ‘Sonbahar Esintisi’ konseptiyle sanatseverlerle buluşturuldu. Konu hakkında gazetemize konuşan serginin sahibi Ressam Turgut Akan, “Küçük yaşlardan itibaren resimle uğraşıyorum. Hayatım sanatla iç içe geçti. Resim yapmak hayatın en güzel şeyi. Bu yaşıma kadar 60 sergide 3 bin 600 eserim oldu. ‘Sonbahar Esintisi’ verdiğim bu sergide ise sonbahar benim, yaptıklarım ise benim esintilerim” dedi.

91a55e5c-8f00-4ef3-9776-e111317cee25.jpg

ÇALIŞMALARINA BIKMADAN DEVAM EDİYOR

93 yaşında olup sanatla bağını hiç koparmamış olan Akan, “1930 Ardahan doğumluyum. İlk resim eğitimimi babamdan aldım. Okul yıllarımda başarılı resim yapmam sebebiyle öğretmenlerim tarafımdan teşvik edildim. Türkiye’de Ressam Ali Rıza Beyazıt ve Fransa’da Andrea Loth atölyelerinde eğitimimi tamamladım. 1964-66 yılları arasında Napoli Sanat Akademisi’nin resim bölümünde de ayrıca eğitim aldım. Amerika’da katıldığım Alabama Eyaleti Sergisi’nde üçüncülük ödülü aldım. Yurtdışında 2 yurt içinde 60 sergi açtım. Amerika, Fransa, İtalya, Japonya’da, yurt içinde ise resmi koleksiyonlarda birçok eserim bulunuyor. Şu anda halen İstanbul Güzel Sanatlar Birliği, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği ile GESAM üyeliğimi sürdürüyorum. Çalışmalarımı ise burada yani Ankara’da olan atölyemde devam ettiriyorum” diye konuştu.

1111111.jpg

60 SERGİ 3 BİN 600 ESER

“Sonbahar Esintisi adlı sergimin içerisinde 60 tane eserim sergileniyor” ifadesini kullanan Akan, “Ben resimlerimi izlenimci bir anlayışla 4 ana renk kullanarak yapıyorum. Sarı, kırmızı, mavi, yeşil. Bu 4 ana renkten diğer renkler oluşuyor. Purusya mavisi, karmen kırmızısı, erguvan, parlak sarı ve turuncu renkler, bazen kontrastlar bazen de armoni içerisinde rahat fırça vuruşları ve lekeler halinde tuvalime aktarıyorum. Portrelerimde doğa ve insan sevgisi ile estetik güzeli arayış ana temayı oluşturuyor. Klasik tarzda değil kendime özgü çalışıyorum. Bu yaşıma kadar toplam 60 sergi açtım. Bu 60 sergi iç
Ben sergilerin haricinde resim yapma sanatına hizmetim sergilerle, galeriyle ilişkim oldu. Devamlı bu galerilerde çalışıyordum. O galerilerde kurslar açarak öğrencilere eğitim verdim. Bu kurslara gelen kişiler arasında her meslekten insan var. Ressamlar bile vardı ve onlara ciddi dersler veriyordum. O kişilerde hayatlarından çok memnunlardı. Birçok ressam yetiştirdim. 250-300 belki daha fazla sayıda kişiye desteğim oldu" şeklinde konuştu.

78b4c9d2-6d8c-4a65-9076-4a3696bbb4fd.jpg

UÇUŞLARDA GÖRDÜKLERİ NESNELER TUVALE YANSIDI

Akan, resim yapmanın hayatına renk kattığını, kendisine çok iyi hissettirdiğini belirterek, “Resim yapmak hayatın en güzel şeyi. Benim asıl mesleğim pilotluk. Emekli hava albayıyım. Uçuş çok zevkli bir uğraştır. O uçuşu yıllarca terk edemedim. 80 senesine kadar 30’un üzerinde değişik uçaklarla uçtum. Uçarken gördüğüm tüm objeleri de resimlerime yansıttım. Kuşlar, gökyüzü, evler ve niceleri. Gördüğüm şeyleri, çocukluğumdaki o köy hayatını aktarmaya çalıştım” dedi.

5414f976-6a3e-4133-9bf9-f6df85c54885.jpg

HAYATIM SANATLA İÇ İÇE GEÇTİ

“Sonbahar benim. Eserlerim ise benim esintim” diye konuşan Akan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Herkese resim yapmayı tavsiye ediyorum. Resim yapmak insanı diri tutuyor. Sakinleştiriyor. Ayrı bir huzur veriyor. Hayata hayat, renk katıyor. Resim yapmaya çok erken yaşta başladım. Hayatım sanatla iç içe geçti. Bundan sonra da bu şekilde devam edecek.

Buket Beslen / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.