34 harfli yeni alfabe için girişim: YÖK’e başvuru yapıldı

34 harfli yeni alfabe için girişim: YÖK’e başvuru yapıldı

Türk Devletleri Teşkilatının 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerine gelişmeler sürüyor. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bünyesinde “Türk Devletleri Araştırma Enstitüsü”nün kurulması için YÖK'e başvuru yapıldığı öğrenildi.

Türk Devletleri Teşkilatının 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşmasının ardından Türkiye'de bu konuda yaşanan gelişmeler dikkat çekiyor. Ankara’da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bünyesinde “Türk Devletleri Araştırma Enstitüsü”nün kurulması için Yükseköğretim Kurulu'na başvuru yapıldığı öğrenildi.

Enstitü, teşkilatın Türk Dünyası-2040 Vizyonu doğrultusunda tarih, kültür, ekonomi, hukuk ve çevre gibi alanlarda araştırmalar yaparak teşkilatın kurumsallaşmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

TÜRKİYE'DE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Türk Devletleri Teşkilatının kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan bir Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde anlaştı. Ancak Türkiye’de bu alfabenin nasıl uygulanacağı merak konusu.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, TRT'ye yaptığı açıklamada Türkiye’de mevcut alfabenin değişmeyeceğini belirterek, “Türkiye ve Azerbaycan, mevcut alfabedeki 29 harfi kullanmaya devam edecek. Diğer lehçeler için fazladan kullanılan harfler ise yalnızca o dillerde yer alacak” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.