28 yıllık bağlama ustasından önemli tüyo: “En ucuzu değil, 3-5 bin liralık alın”

28 yıllık bağlama ustasından önemli tüyo: “En ucuzu değil, 3-5 bin liralık alın”

Okulların kapanmasıyla birlikte yazlık müzik kurslarına yönelen gençler, enstrüman satın almak için araştırmaya başladı. İşin ustasından ise önemli uyarılar geldi. 28 yıldır usta olan Hasan Özdemir, ucuz enstrümanlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

45 yaşında olan Hasan Özdemir, 28 yıldır enstrüman imal ve satışı yaptığını ve 17 yıldır Hamamönü’ndeki Şan Müzik dükkanında müşterilerine hizmet verdiğini belirterek vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Dükkanında her seviyeden bağlama, keman, gitar, ud, zurna, kaval ve mey gibi enstrümanlar sattığının altını çizen Özdemir, enstrüman almayı düşünen vatandaşlara ucuz bağlamalardan uzak durulması gerektiğini anlattı.

san-muzik-2.jpg

Konu hakkında konuşan Hasan Usta, “Türk toplumunda ‘şimdilik kötü bir bağlama alalım da sonra iyi bir bağlama alırız’ şeklinde yanlış bir algı var. Bu şekilde değil de daha güzel ve daha uygun bağlama alınması daha önemlidir. Bin 500 TL’ye de saz var, iki bin liraya da, üç bin liraya, beş bin liraya, 10 bin liraya da… En ucuzundan değil ama üç ya da beş bin liralık bir bağlama alınması gerekir. Bu sayede hem çalınan enstrümandan zevk alınır hem de uzun vadede kullanım olur” dedi.

san-muzik-3.jpg

ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Bağlama alma noktasında vatandaşlardaki yanlış düşünceleri vurgulayan Hasan Özdemir, insanlara ‘saz alıyım derken paranızı boşa harcamayın’ dedi. Enstrüman alınırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Özdemir, “Türk toplumunda ‘şimdilik kötü bir bağlama alalım da sonra iyi bir bağlama alırız’ şeklinde yanlış bir algı var. Bu şekilde değil de daha güzel ve daha uygun bağlama alınması daha önemlidir. Bin 500 TL’ye de saz var, iki bin liraya da, üç bin liraya, beş bin liraya, 10 bin liraya da… En ucuzundan değil ama üç ya da beş bin liralık bir bağlama alınması gerekir. Bu sayede hem çalınan enstrümandan zevk alınır hem de uzun vadede kullanım olur. Ama insanlara da bir şey diyemiyoruz. Günümüzde ekonomik durumu biraz daha ön planda tutmaları gayet de normal bir durum" diye konuştu.

san-muzik-4.jpg

“GÖNÜL VERMEK GEREKİYOR”

Müziğe hevesi olan ve kursa gidecek olan vatandaşların başlangıç noktasındaki zorlanmaya ilişkin yorum yapan Hasan Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Bu işin zorluğu kesinlikle yok. Sadece bu işe gönül verilmesi lazım. Biz satarken zorlanıyoruz. Neden derseniz? İnsanların çok düşük fiyatlara saz arayışında olması bizi zorluyor. Burada çeşidin de çok olması bunu tetikliyor. Öte yandan emek olmadan hiçbir şey olmuyor. Sazı almayla bitmiyor. Bağlama ile zaman geçirilmesi gerekiyor. Uğraşılması, vakit ayrılması ve kursa gidilmesi gerekiyor. Kısacası bu işin zorluğu yok. Bu iş için emek verilmesi lazım.”

san-muzik-5.jpg

“İYİ USTALAR KALMAYACAK”

Hasan Usta, bağlama özelinde enstrüman satışından bahsetmesinin yanı sıra enstrüman imaları ile ilgili de görüş bildirdi. Hasan Özdemir, “Bu sektörde alttan yetişen yok. İyi yapanlar da çok ciddi rakamlar istiyor. Bu iş için imalat noktasında iyi bir usta zor bulunuyor. Çırak derseniz zaten hiç bulunmuyor. Maalesef bu, bütün sektörlerde böyle. Bizim sektörümüz 15-20 seneye iyi ustalara kalmayacak gibi görünüyor" dedi.

Kendi çocuğunun da bu sektörde yer almasını isteyen Özdemir, "Kendi adıma çocuğumun iyi bir enstrüman imalatçısı olmasını isterim. Çünkü değeri ilerleyen yıllarda anlaşılacak. Bu sektördeki tek sorun, bu işin imalat aşaması, ciddi sıkıntılara girmeye başladı" diyerek sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.