24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kutlu olsun

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kutlu olsun

Her yılın 24 Temmuz'u olduğu gibi bugün de kutlanan Gazeteciler ve Basın Bayramı, basın mensuplarının topluma olan katkılarını ve fedakârlıklarını onurlandırmak için özel bir gün olarak kabul ediliyor ve çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Basın ve gazetecilik, halkın doğru bilgiye ulaşmasını, özgürce fikirlerini ifade etmesini ve demokratik bir toplumda yaşamasını sağlayan önemli bir kurum olarak öne çıkar. Gazeteciler, krizlerin ve olayların ön saflarında yer alarak, kamuoyunu bilgilendirmek ve adaleti savunmak için büyük bir sorumluluk yüklenir.

basin-2.jpg

Gazeteciler, yüksek sorumluluğunun yanı sıra pek çok zorlukla karşı karşıya da kalabilmektedir. Özellikle de baskı, sansür, tehdit ve saldırılar, basın özgürlüğünü tehdit eden önemli unsurlar olarak herkes tarafından bilinmektedir. Bu zorluklara rağmen, gazeteciler her zaman gerçeğin peşinden gitmeye ve halkın sesini duyurmaya devam etmektedir.

24 TEMMUZ'UN ANLAMI VE ÖNEMİ

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı, çeşitli tartışmalar neticesinde özel gün olarak kabul edilmiş ve kutlanmaya başlanmıştır. Rivayetlere göre Tercüman-ı Ahval’e kadar dayanan geçmişi, zamanla Tercüman-ı Hakikat ile birleşmiş fakat tartışmalarda hangi gazetenin kuruluş tarihi baz alınacağı konusunda fikir birliğine varılamamıştır.

basin-3.jpg

Çeşitli tarihçilerin Bab-ı Ali Baskını ile devrilen Osmanlı iktidarının basın için önemli bir gelişme olduğunu ifade etse de Gazeteciler ve Basın Bayramı için öncelik tarih 24 Temmuz 1876 yani Osmanlı Devleti’ndeki ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'ın yayınlandığı tarihtir. Bu tarih, basın özgürlüğünün ve demokrasinin gelişmesi için önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. 24 Temmuz gününün Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kabul edilmesi ve bu isimle bir bayram olarak kutlanması fikrini ise ünlü yazar Falih Rıfkı Atay ortaya atmıştır.

Yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda alınan kararla birlikte her yılın 24 Temmuz günü Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlar.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.