22 Kasım Dişhekimliği Günü, Diş Sağlığı Haftası olarak genişletildi
Her yıl 22 Kasım’da kutlanan “Dişhekimliği Günü”, 1996 yılından itibaren “Dişhekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak genişletildi.
Her yıl 22 Kasım’da kutlanan “Dişhekimliği Günü”, 1996 yılından itibaren “Dişhekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak genişletildi. Türk Dişhekimleri Birliği ve dişhekimleri odaları tarafından organize edilen etkinlikler bu hafta boyunca ağız ve diş sağlığı konusundaki farkındalığı artırmayı, koruyucu dişhekimliği hizmetlerine dikkat çekmeyi ve mesleki sorunları gündeme taşımayı amaçlıyor.
Ağız ve diş hastalıkları dünya genelinde en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu hastalıklar yalnızca yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda kalp-damar hastalıkları, diyabet, erken doğum ve büyüme-gelişme geriliği gibi ciddi sağlık sorunlarıyla da ilişkilendiriliyor. Uzmanlar, bu problemlerin erken önlemlerle engellenmesinin ve açığa çıktığında hızlı bir şekilde tedavi edilmesinin önemini vurguluyor.
ÇAĞDAŞ BİR YAKLAŞIM GEREKLİ
TDB, ağız ve diş sağlığı konusunda çağdaş bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini ifade ediyor. Dişhekimlerinin kamu, üniversite ve özel sektörde birlikte çalışarak koruyucu hizmetlerin yaygınlaştırılmasını sağlayacak politikaların geliştirilmesine dikkat çekiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Dişhekimleri Birliği hedeflerine ulaşmak için, sağlık hizmetlerinin insan gücü planlamasında nüfus kriterinin yanı sıra toplum ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması gerektiği belirtiliyor.
TDB, Türkiye’de kamuda dişhekimi istihdamının artmasına rağmen, koruyucu hekimlik yerine tedavi edici uygulamaların öncelenmesini eleştiriyor. Yeni tesislerin genellikle döner sermaye gelirlerini artırmayı hedefleyen tedavi odaklı yaklaşımlarla planlandığı ifade ediliyor.
Kaynak:gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.