21 Haziran Dünya ALS Günü: Her yıl yaklaşık 100 bin kişiyi etkiliyor
Omuriliği ve beyni etkileyen, henüz kesin bir tedavisi olmayan ALS hastalığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 21 Haziran günü Dünya ALS Günü olarak kutlanıyor. Peki, ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…
Dünyada her yıl yaklaşık 100 bin kişide omuriliği ve beyni olumsuz yönde etkileyen ALS hastalığı ile karşılaşılıyor. Özelikle 40 ila 70 yaşları arasındaki kişilerde görülen hastalığın henüz bir tedavisi bulunmuyor. ALS hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 21 Haziran günü Dünya ALS Günü olarak kutlanıyor. Kişinin sosyal hayatını etkileyerek, yaşam kalitesini düşüren ALS nedir? Belirtileri nelerdir? ALS'nin sebepleri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, ALS hastalığı hakkında merak edilen soruların cevapları...
ALS HASTALIĞI NEDİR?
Nadir görülen bir hastalık olan ALS, istemli kas hareketlerinden sorumlu olan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir nörolojik rahatsızlıktır. Motor nöronlar, beyinden ve omurilikten kaslara sinyaller göndererek kasların hareket etmesini sağlar. ALS'de motor nöronlar hasar gördüğü için kaslara sinyal gönderemez ve kaslar güçsüzleşir ve erimeye başlar. Dünyada her yıl yaklaşık olarak 100 bin kişide ALS hastalığı ile karşılaşılıyor. ALS her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, genellikle 40 ila 70 yaşları arasında teşhis edilir. O nedenle de özellikle 40 yaşından sonra oldukça dikkatli olmak gerekmektir.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Semptomları sıklıkla ellerde başlayan ALS hastalığının belirtileri şu şekildedir;
- Zayıflık ve halsizlik
- Kilo kaybı
- Yorgunluk
- Kollarda veya bacaklarda güçsüzlük veya halsizlik
- Kaslarda seğirme veya spazm
- Koşma veya yürüme zorluğu
- Konuşma veya yutma güçlüğü
- Nefes alma güçlüğü
- Kaslarda sertlik
- Yazı yazarken zorlanma
- Hareket edememe
- Kontrol edilemeyen ağlama ya da gülmeler
- Nesneleri tutamama, çanta taşımakta zorlanma
ALS TANISI NASIL KOYULUR?
ALS hastalığının tanısı, bir dizi test ve muayene sonucunda koyulur. Hastalığın tanısını koymak için ise şu test ve muayeneler yapılır:
- Fizik muayene
- Laboratuvar testleri
- Görüntüleme testleri
- Nörolojik muayene
HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR MI?
ALS rahatsızlığının maalesef tedavisi yoktur. Hastalığın daha da ilerlemesini engelleyecek, süreci yavaşlatmaya ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak bazı ilaçlar ve tedavi yöntemleri mevcuttur. ALS, gerek hastalar gerekse aileler için oldukça zor bir hastalıktır. Fakat hastalıkla yaşamanın yollarını öğrenerek ve destek alarak yaşamak mümkündür.
Kaynak:İlk Sayfa gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.