2023 model Tofaş Şahin özellikleri ve fiyatı nedir?

2023 model Tofaş Şahin özellikleri ve fiyatı nedir?

Türkiye’de 20 yıl önce sonlanan Tofaş Şahin üretimi yeniden başlıyor. Peki, 2023 model Tofaş Şahin özellikleri ve fiyatı nedir?

Bir döneme damgasını vuran ve ülkemizde artık üretimi yapılmayan Tofaş Şahin, Mısır ve Etiyopya gibi ülkelerde 10 yılı aşkın süre öncesine kadar üretiliyordu. Peki, 2023 model Tofaş Şahin özellikleri ve fiyatı nedir? İşte tüm detaylar:

2023 model tofaş şahin iç paneli

TOFAŞ ŞAHİN’İN KISA TARİHÇESİ

Tofaş Şahin veya kısaca Şahin, Tofaş tarafından 1988 ve 2002 yılları arasında üretilen sedan otomobildir. Station wagon modeli Kartal, daha yüksek donanım ve renk seçenekleri içeren sedan modeli ise Doğan olarak adlandırılmıştır. 1.4 litre ve 1.6 litre benzinli karbüratörlü ve enjeksiyonlu motorlara sahiptir. Ayrıca Türkiye dışında Mısır'da 2009 yılına, Etiyopya'da ise 2010 yılına kadar üretilmiştir. Şahin'in şasisi TOFAŞ tarafından İtalyan Fiat Regata adlı araçtan türetilmiştir. Regata şasisinin üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında TOFAŞ, Türkiye'de Kuş Serisi olarak adlandırılan Şahin, Doğan ve Kartal'ı satışa sundu. Yaklaşık 1,26 milyon adetle Türkiye'nin en çok üretilen ve satılan binek otomobil unvanına sahiptir. Kuş Serisi, her konuda başka bir şirket olan Oyak-Renault tarafından üretilen Renault 12'nin ana rakibi olarak kabul edilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve PTT gibi kamu kuruluşları tarafından tercih edilen otomobil, özellikle taksi şoförleri tarafından da sıkça kullanılmıştır.

2023 model tofaş şahin iç kısmından fotoğraf

ETİYOPYA’DA YENİDEN ÜRETİM BAŞLADI

2023 yılında sıfır Tofaş Şahin üretimi Etiyopya' da tekrardan başladı. Türkiye’de Tofaş Şahin üretimi 20 yıl önce sonlandı. Fakat Mısır ve Etiyopya gibi ülkelerde 10 yılı aşkın süredir üretilip satılmaya devam ediyor. Yani 2000 yılında burada satışa çıkan aracın birebir aynısı yapılıyor. Model ve marka değişikliği ile üretilen araçlarda, üretim haklarını alan markaların belirlediği yeni isimler ve logolar kullanılıyor. Etiyopya’da Holland Docc ismi ve logosuyla satışa çıkan araçların 2017’den sonra üretimi durdurulmuştu. Yeniden üretimine başlanan Tofaş serisini ise, Türkiye’den ithal etmek isteyen kişi ve şirketler bu sıfır otomobilleri ülkeye getirebilecek. Etiyopya’da uygun fiyatlı satılan araçlara yoğun bir ilginin olduğu ve ilk kısmın aynı gün içinde tüketildiği bilgisine ulaşıldı.

2023 model tofaş şahin ışık paneli

2023 TOFAŞ ŞAHİN’İN FİYAT VE ÖZELLİKLERİ

2023 model Tofaş Şahin’in fiyatı 13 bin dolar seviyesinde. Türk Lirası olarak ise 245 bin TL’ya denk gelen otomobili Türkiye’ye getirmek isteyenler için ayrıca nakliye ve gümrük ücretleri de eklenecek. Özellikleri ise; Güç: 80/5500 dev/dk, Ağırlık: 950 kg, Azami hız: 180 km/h, Silindir hacmi: 1.581cc, Bagaj kapasitesi: 460 litre, Lastik boyutları: 185/70/R14, Yakıt kapasitesi: 50 litre, 0-100 hızlanma: 13.1 saniye, 4 silindir 8 valf üstten tek egzantrikli motora sahip.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.