1800 yıllık köprü depremde ayakta kalmayı başardı

1800 yıllık köprü depremde ayakta kalmayı başardı

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ilde büyük hasara yol açarken, Adıyaman Kahta’da bulunan 1800 yıl önce inşa edilen Cendere Köprüsü, ayakta kalmayı başardı.

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden dolayı çok sayıda yapı yıkılırken, Adıyaman'ın Kahta ilçesi sınırlarında bulunan Roma dönemine ait, 1800 yıl önce inşa edilen Cendere Köprüsü, hasar görmedi.

Cendere köprüsünün fotoğrafı

1800 YILLIK CENDERE KÖPRÜSÜ

Adıyaman'ın Kahta ilçesi sınırlarında yer alan Roma İmparatoru Septimius Severius (M.S. 192-211) zamanında 16. Lejyon tarafından Cendere Çayı üzerine inşa edilen tarihi köprü deprem felaketinde zarar görmedi. 120 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde olan Cendere Köprüsü, 92 büyük blok kesme taştan yapılırken, 7 metre genişliğinde bulunuyor. İki kaya üzerine oturtulan ve harç kullanılmadan inşa edilen tarihi köprünün ayakta kalması dikkati çekti. Dünyanın halen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak anılan tarihi köprü, Adıyaman’a 55 km mesafede yer alırken, Eskikale olarak bilinen antik yerleşim bölgesindedir. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlayan köprü aynı zamanda Romalıların yaptığı ikinci en geniş kemerli köprü olma özelliğini taşımaktadır.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.