17 Ağustos depremi simge ismi Veli Göçer kimdir?

17 Ağustos depremi simge ismi Veli Göçer kimdir?

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin yankıları sürerken Türkiye’de yaşanan diğer depremlerle alakalı bilgiler araştırılıyor. Peki, 17 Ağustos depreminin simge isimlerinden biri olan Veli Göçer kimdir?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine devam edilirken bir yandan da insanlar Türkiye tarihinin şahit olduğu büyük depremleri araştırıp konuşmaya başladı. 17 Ağustos depreminde müteahhitliğini yaptığı yapıların hemen hemen hepsinin yıkılmasıyla gündeme oturan ve bir dönem hapishanede yatan Veli Göçer ise merak edilmeye başladı. Peki, Veli Göçer kimdir? 17 Ağustos depreminin simge ismi Veli Göçer kimdir? Tüm detaylar haberimizde:

veli2.jpg

VELİ GÖÇER KİMDİR?

17 Ağustos depremi sonrası insanların gündeme gelen isim Veli Göçer, 1949 senesinde dünyaya geldi. Yaşamı hakkında pek bir bilgi bulunmayan Veli Göçer emlakçılık ve müteahhitlik yaptı. Şirketinin yer aldığı projeler 17 Ağustos 1999 yılındaki depremle beraber yıkılınca bir anda herkes tarafından tanınır hale geldi. Deprem sonrasında yargılanan Göçer, kendisi ile beraber yargılanan 6 bin 286 kişinin arasında en yüksek ceza alan isim oldu. 17 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği 17 Ağustos depremiyle insanlar tarafından tanınan Veli Göçer, yargılandığı davada taksirle öldürme suçuyla 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

198 insanın ölümüne sebebiyet vermesi suçuyla ceza alan Veli Göçer, 21 Ekim 2004 tarihinde cezası yüksek mahkemelerce onanınca cezaevine girdi. Dönemin medyasının ve vatandaşların ‘Çınarcık Saddam’ı’ olarak nitelendirdiği Göçer, sırasıyla Bursa, Konya, Maraş-Elbistan ve Silivri Açık Cezaevi’nde yattı. Toplam 7,5 yıl hapishanede kalan Göçer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme kararınca hapishaneden 7,5 sene sonra tahliye edildi.

Aynı zamanda Veli Göçer ile ortak çalışan, şirketin taşeron firması sahibi akrabası İsmet Kösebalaban’da, deprem sonrası yargılandığı davada 16 sene 9 ay hapse mahkûm edildi. Fakat Göçer gibi şanslı olmayan Kösebalaban, cezasının bitimine bir sene kala Parkinson hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdi.

veli-3.jpg

YENİDEN MÜTEAHHİTLİĞE BAŞLADI

Deprem sonrası yaptırdığı binaların yerle bir olması ve 198 vatandaşın ölümüne sebebiyet vermesi dolayısıyla yıllarca hapse mahkûm edilen Veli Göçer, tahliye olduktan sonra tekrardan görevinin başına döndü. Şirketlerinin ismini ve adreslerini değiştiren Göker, yeniden müteahhitlik yapmaya başladı. İsmi ‘Veli Göçer Arsa Ofisi Kolektif Şirketi Veli Göçer-Can Göçer Ortaklığı’ olan şirket, 2018 yılında yüzde 50 hissesiyle Alemdar Coşkun ile ortak oldu ve ‘Veli Göçer Arsa Ofisi Veli Göçer-Alemdar Coşkun Kolektif Şirketi’ adını alarak yeniden faaliyetine başladı.

OĞLU YILLARCA KAÇTI

Üzücü olay sonrası yargılanan Veli Göçer ve İsmet Kösebalaban senelerce ceza alırken Veli Göçer’in oğlu Can Göçer ve ortakları Zafer Coşkun ise yurt dışına kaçtı. Yurt dışında kaçak bir hayat süren Can Göker ve Zafer Coşkun, 7,5 yıl boyunca firar ettiklerinden dolayı, yakalanamayınca davaları zaman aşımına uğradı ve yargılanamadılar.

HELALLİK ALMIŞ

Veli Göçer, geçmiş yıllarda yapmış olduğu bir röportajda söyledikleri ile tekrardan gündeme bomba gibi oturmuştu. 2019 yılında depremin 20. seneyi devriyesinde söyledikleriyle kendini aklamaya çalışsa da halkın büyük çoğunluğundan tepkiler görmüştü. Yaptığı açıklamada: “Hayatını kaybedenlerin ailelerinin yüzde 85’inden helallik aldım.” şeklinde konuşmuştur.

Bedirhan Şahin / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.