130 Bin 680 Şikâyetin 35 Bin 20’si İnternet Alışverişleri...
Tüketici şikâyeti başvurularında ilk sırayı internet alışverişleri aldı.130 bin 680 şikâyetin 35 bin 20’si internet alışverişleri... Peki internetten alışveriş güvenli mi?
Tüketici şikâyeti başvurularında ilk sırayı internet alışverişleri aldı.130 bin 680 şikâyetin 35 bin 20’si internet alışverişleri... Peki internetten alışveriş güvenli mi? İnternet alışverişinde nelere dikkat etmeliyiz? İnternetten alışverişte tüketici şikâyeti nasıl yapılır? Tüketici hakem heyetine nasıl başvuru yapılır? Detaylar haberimizde...
Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre geçen yıl ulaşan tüketici şikâyetlerinde ilk sırada internet alışverişleri olarak bilinen “mesafeli sözleşmeler” yer aldı. Bakanlığa ulaşan 130 bin 680 tüketici şikâyeti başvurusunun 35 bin 20’si ise internet alışverişlerinde yaşanan sorunlardan kaynaklı şikâyetlerden oluştu.
Peki internetten alışveriş güvenli mi? İnternet alışverişinde nelere dikkat etmeliyiz? İnternetten alışverişte tüketici şikâyeti nasıl yapılır? Tüketici hakem heyetine nasıl başvuru yapılır?
İnternetten alışveriş güvenli mi? İnternet alışverişinde nelere dikkat etmeliyiz?
İnternetten alışveriş yapmak ile fiziksel bir mağazadan alışveriş yapmak arasında bir fark bulunmuyor. Çünkü e-ticaret firmaları hem müşterilerinin güvenli alışveriş deneyimi yaşayabilmesi hem de marka itibarlarını korumak için e-ticaret sitelerindeki güvenlik önlemlerini arttırıyor. Fakat internetin zaman ve mekândan tasarruf ettiren dünyasında alışveriş yaparken kötü niyetli kişilerin tuzağına düşen tüketiciler birçok mağduriyete maruz kalabilir. Mağduriyetlerin yaşanmaması için internetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde;
• Web sitesinin SSL sertifikasının olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bunun için web adresinin solunda bulunan “https” kelimesi üzerinden “ güvenli “ yazması gerekmektedir.
• 3D Secure güvenli ödeme sisteminin alışveriş sitesinde kullanılması şart.
• Kredi kartları yerine çalıştığının bankanın uygulamasından oluşturacağınız limiti ve süresi belirli sanal kartınızı kullanın.
• Ödemeyi kişisel bilgisayarınızdan yapın
• Alacağınız ürünlerle ilgili şikâyet ve yorumları inceleyin. Bununla birlikte ürünü aldığınız mağazanın puan ve yorumlarına da dikkat edin.
• Sitenin iletişim bilgilerini kontrol edin. Çağrı merkezi veya telefon numarası bulunmayan firmalar ile çıkan bir sorunda karşınızda yetkili kimseyi bulamayabilirsiniz.
• Kapıda ödeme sistemi risk barındırıyor. Bankalarla çalışmayan veya POS kullanmayan sitelerde sahte veya yanlış ürün gönderim riski artıyor.
İnternetten alışverişte tüketici şikâyeti nasıl yapılır? Tüketici hakem heyetine nasıl başvuru yapılır?
Tüketiciler, internetten alışverişte şikâyetlerini Ticaret Bakanlığına CİMER, e-Devlet, e-posta, yazılı başvuru gibi yöntemlerle iletebilir veya Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ndan karşılaştıkları sorunlara çözüm arayabilir. Tüketici Hakem Heyetine başvurularını da şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya e-devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra arama kısmına “tüketici hakem” yazarak çıkan sonuçlarda ‘Ticaret Bakanlığı/ Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi’ ne giriş yapıp gerekli bilgileri doldurarak tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilir.
Cemal Emre Kurt/ gazeteilksayfa
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.