1 Ekim'de açılıyor: Meclis'in ve partilerin gündeminde ne var?

1 Ekim'de açılıyor: Meclis'in ve partilerin gündeminde ne var?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk gündemi ekonomi olacak. Öte yandan Meclis'in açılmasıyla AK Parti'nin yeni anayasa çalışmalarına hız vereceği bildiriliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, açılış öncesinde bir değerlendirme toplantısı yaparak yeni döneme dair mesajlarını paylaşacak. 30 Eylül’de, Meclis’in önceki yılını ele alacak bir toplantı yapılacak.

1 Ekim Salı günü, TBMM Genel Kurulu'nda açılış oturumu yapılacak.

İLK GÜNDEM EKONOMİ

Meclis'in ilk gündem maddesi ekonomi olacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine kapsamlı bir sunum yapacak. Bu sunumda, son ekonomik gelişmeler ve bunların etkileri değerlendirilecek.

Karahan'ın sunumunda Türkiye’nin ekonomik durumu, enflasyon ve para politikası gibi konular üzerinde durulması bekleniyor.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

Meclis'in bir diğer önemli ekonomi gündemi ise 2025 yılı bütçesi olacak. Bütçe tasarısının ekim ayında Meclis'e sunulması öngörülüyor. 2025 yılı bütçe kesin hesap kanunu ile ilgili görüşmeler, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak.

Kasım ayından itibaren Genel Kurul'da yapılacak bütçe görüşmeleri, yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Yeni yasama döneminde ayrıca Öğretmenlik Meslek Kanunu, 9'uncu Yargı Paketi ve Tüketicilerin Korunmasına Dair Kanun teklifi de görüşülecek.

YENİ ANAYASA MÜZAKERELERİ DEVAM EDECEK

Öte yandan Meclis açıldıktan sonra AK Parti'nin ilk gündemi yeni anayasa olacak. Ekim ayında yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti toplumun tüm kesimleriyle bir araya gelecek. Tüm siyasi partiler ziyaret edilerek yeni anayasa müzakere edilecek. Son olarak

4. MADDE TARTIŞMALARI

HÜDA - PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da geçtiğimiz günlerde ilk 3 maddesinin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini kaydeden anayasanın 4. maddesinin de değiştirilmesini istediklerini açıklamıştı. Konuya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi'nden tepki gelmişti. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Tekrar altını çizerek söylüyorum. Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur" açıklamasında bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.