Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Sanal Müze Sayısı Artmalı

Sanal Müze Sayısı Artmalı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından son olarak 2022 yılında yayımlanan Kültürel Miras İstatistikleri kapsamına göre; ülkemizde yer alan müze sayısının 2022 yılında 2021 yılına kıyasla yüzde 6,4 oranında artış yaşadığı ve müze sayısının 522 olarak tespit edildiği ifade edilmişti.

211 müze Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yer alırken, 341 müzenin ise özel müze kategorisinde yer aldığı bildirildi. Müzelerin yanı sıra, ülkemizde yer alan ören yeri sayısı ise 144 olarak açıklanmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kültürel Miras İstatistikleri kapsamına göre; müze ve ören yeri ziyaretçi sayısında da çok ciddi bir artış gözle görülebiliyor.

Özellikle 2022 yılında yüzde 97,1 oranında artış yaşayan müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı o dönemin istatistiklerine göre; 45 milyon 822 bin 525 olarak duyurulmuştu.

Söz konusu ziyaretçilerin yüzde 67,5’i Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerini ziyarette bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ücretli müze ve ören yerlerini ziyaret eden misafirlerin sayısı ise 17 milyon 796 bin 860 olarak açıklandı ve bu yüzdelik dilimde ise; yüzde 38,8 oranına denk geldi.

Özel müzelerin ziyaretçi sayısı ise; yüzde 125,3 oranında artış yaşadı ve 14 milyon 890 bin 214 olarak duyuruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ücretli müze ve ören yerleri ziyaret potansiyeli ise 1 milyar 76 milyon 7 bin 587 TL gelir elde edildiği de görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca satışı gerçekleştirilen müze kart sayısı ise TÜİK verisine göre; 2 milyon 930 bin 232 oldu.

Şimdi gelelim asıl meseleye;

Üst kısımda bahsi geçen TÜİK, 2022 Kültürel Miras İstatistikleri detaylarına göre; müze ve ören yerlerine olan ziyaretçi potansiyeli gün geçtikçe artıyor. Yerli ve yabancı pek çok kişi; kültürel ve tarihi geziler yapmak için söz konusu müzeleri ve ören yerlerini ziyarette bulunuyor.

Bu gayet güzel ve insanın yaşadığı veya yaşamak isteyeceği ülke ile ilgili bilgi edinmesi çok verimli olacaktır.

Ancak.

Tüm bu durumlar göz önüne alındığında; 211 müze Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yer alırken, 341 müzenin ise özel müze olduğu görülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hizmete açılan SANAL MÜZE platformu üzerinde yaptığım araştırmalarda ise; sadece 56 müzenin ve ören yerinin sanal müze kategorisinde yer aldığını görüyorum.

Ülkemiz insanının kültürel ve tarihi gezilerine ortak olmak istiyorsak, yabancı ziyaretçi potansiyelinin artmasını istiyorsak, günümüzün teknoloji olduğu süreci göz önüne alarak sanal müze sayısı artırılmalı diye düşünüyorum.

Google haritalar üzerinden ve çevrimiçi navigasyon uygulamalarından dahi, insanlar yaşadıkları bölgeyi eski tarihlere kadar inceleme şansına sahip olabilirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu özelliklerden uzak kalmamasını istiyorum.

Bu yönde bir çalışma var ise ne mutlu bana ve hepimize.

Çünkü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanal müze platformuna giriş yaptığımda, daha önce hiç ziyarette bulunmadığım müze ile ilgili araştırmalar yapabildim.

Fotoğraf veya video izlemek bir yana dursun. 360 derece panoramik şekilde sanal tur sistemi sayesinde, oturduğum yerden müze ve ören yeri ziyaret edebilmek ve bunu sadece internet bağlantısı kullanarak gerçekleştirmek beni çok mutlu etti.

Bu sayede müze ve ören yerlerini inceledim ve gelecek süreçte ziyarette bulunabileceğim müzelerim hakkında planlarımı ve düşüncelerimi not aldım.

Bu sistem Kültür ve Turizm Bakanlığı’na beni (+1) müze ve ören yeri ziyaretçisi olarak kazandırmış oldu.

Şimdi TÜİK verilerine baktığımda; 2022 yılında yüzde 97,1 oranında artış yaşayan müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı o dönemin istatistiklerine göre; 45 milyon 822 bin 525 olarak bildirilmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı eğer;

- Müze ve ören yeri ziyaretçi sayısını daha hızlı artırmak istiyor ise,

- Daha fazla müze kart satışı yapmak istiyor ise,

- 1 milyar 76 milyon 7 bin 587 TL gelir üzerinde daha fazla gelir elde etmek istiyor ise,

Yapabileceği en kolay sistem ülkemizde yer alan özel veya Bakanlığa bağlı hemen, hemen her müzeyi sanal müze platformuna eklemesi olacaktır.

Bu sistem ziyaretçi potansiyelinin düşmesi gibi tehlike barındırıyor olabilir ancak; sadece ziyaretçi potansiyeli olarak değil, insanların araştırma yapmasının da kolaylaşabileceğini düşünüyorum.

Umarım bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanal müze ile ilgili çalışmaları tüm hızıyla devam eder ve verimli bir çalışma şekliyle Kültür ve Turizm Bakanlığı sanal müze platformu daha güzel şekilde geliştirilebilir.

Müzeler ve ören yerleri ülkemiz tarihi adına çok değerlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR