İzmirliler dikkat! Deprem uzmanı uyardı: "Asıl fay kırılmadı"

İzmirliler dikkat! Deprem uzmanı uyardı: "Asıl fay kırılmadı"

Türkiye'de yaşayan deprem uzmanı Moriwaki Yoşinori, özellikle 3 büyükşehirde yatay mimari yapılması gerektiğini söyledi. Yoşinori, İzmir ili için ise " Asıl fay kırılmadı" dedi.

Uzun yıllar Türkiye dahil bazı ülkelerde birçok inşaat projesinde görev alan deprem uzmanı Moriwaki, ülkesi Japonya'yı ziyareti sırasında, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğinde açıklamalarda bulundu.

"İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART"

Türkiye'de yaşayan deprem uzmanı Moriwaki Yoşinori, özellikle 3 büyükşehirde yatay mimari yapılması gerektiğini söyledi. Uzman isim ayrıca "İstanbul'da özellikle kentsel dönüşümü çalışmak lazım. Marmara'da deprem olacak diye kaçan jeologlar var, binayı bilmedikleri için" dedi.

"YATAY YAPI YAPMAK LAZIM"

Moriwaki, Türkiye'de, nüfusunun yoğunlaştığı İstanbul, Ankara ve İzmir'de çoğunlukla tercih edilen dikey yerine yatay mimariye geçilmesi gerektiğini belirterek "Yatay yapı yapmak lazım. Türkiye, Japonya'dan iki kat büyük. Japonya hem ada ülkesi hem de yanardağ çok var. Buna rağmen insanlar küçük evlerde yaşamaya çalışıyor." dedi.

"İZMİR'DE ASIL FAY KIRILMADI"

İhtimal dahilinde İstanbul depremine karşı kentten ayrılmayı planlayanlara seslenen Moriwaki, "Öncelikle Ege'ye gidiyorlar. Orada da fay hattı var. İzmir depreminde asıl fay daha kırılmadı. Türkiye'nin fay hattı haritası kıpkırmızı. Nereye gidiyorsa tehlikeli." şeklinde konuştu.

"2019 SONRA DEPREM SIKLIĞI ARTTI"

Moriwaki, deprem sıklığının 2019'dan sonra Türkiye'de arttığını söyleyerek ülke geneli bilinçlendirme faaliyetlerine hız verilmesi gerektiğini belirterek "Kabul etmek lazım 'Allah korusun tekrar gelmesin' değil, 'Allah korusun tekrarı kötü olmasın' demeli yani deprem gelebilir, hazır olmak lazım." dedi.

"HASAR AZALTILABİLİR"

Ülkesi Japonya'da benzer şekilde hazırlık yapıldığını belirten Moriwaki Yoşinori, "Devlette, okulda, ailede tek tek herkes bunun için hazır oluyorsa hasar hesabı yapabilir, bu hasar yüzde 70 azaltılabilir ve yüzde 70 çok büyük bir rakam." diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.