İnsan Yetiştirmede İktisat ve İrfan Eğitim
Eğitim literatürde ya da bilimsel tanımında “İstendik davranış değişikliğidir.”
Yani insan eğitim sonucunda davranışlarında istenilen değişikliği kazanmış ise eğitim başarılı olmuş demektir.
Eğitim sisteminin temelinde mutlu insan olmalıdır.
Mutluluk tanımı da çok değişken ve izafidir. Genel anlamda mutluluk toplumların yüksek refah seviyesinde yaşamasıdır. Batı ülkeleri mutluluk endeksi gelişmekte olan ülkelere göre fazladır. Mutluluğu gerçekleştiren endeksler oldukça fazla ve değişkendir.
Anne ve babalar olarak çocuklarımızı yetiştirirken iktisat ve irfan yönünden yetişmelerine çok önem vermeliyiz.
İktisat insan hayatının matematiği, irfan insan hayatının değerleridir. Çocuk eğer hayatının matematiğini öğrenirse yaşamında mutluluğa daha kolay ulaşır. Çocuk eğer irfanı öğrenirse yaşamında huzura daha çabuk o ulaşır.
Huzur ve mutluluk yan yana ise değmeyin keyfinize…
Nedir İktisat eğitimi?
Çocuklarımıza matematik eğitimini; x,y,z, denklem, teorem üçgen kare dikdörtgen geometri eğitimi vermek olarak görmemeliyiz.
Temelinde kâr zarar olan matematiği de öğretmeliyiz. Temelinde kâr zarar olan matematik eğitimi çocuğu akademik olarak başarılı olmasa da, her hangi bir mesleği yaptığı zaman hayatında alacağı kararları kâr zarar ölçüsüne göre alacağı için başarılı olacaktır.
Kâr zarar matematiği genel anlamda batılıların dediği gibi “Finansal okuryazarlık” eğitimidir. Batı eğitim sisteminde insanın alması gereken eğitimdir.
Finansal okuryazarlık eğitimi alan birey ne alacağı zaman zarar edeceğini ne alacağı zaman kâr edeceğini bilir. Kâr zarar matematiğine hâkim olan birey kazancı ne olursa olsun uzun vadede ekonomik sıkıntı çekmez.
Gelirini doğru yönetmeyi bilen kişi mutludur. Doğru yönetilen gelir her zaman refah seviyesini artırır.
Halk tabiri ile işlerini yaparken ”Gözünün önüne bakar ” tedbir ve cesareti aynı anda yapar. Bu da kazancı getirir…
Eğitimde irfan sahibi olmak; halk tabiri ile “Ahlakı düzgün, toplumuna ve milletine bağlı olmak” tır.
İnsani değerleri ön planda tutan bireysel düşünmeyen ve insan olarak ortak yaşamayı temel alan duygulara ve davranışlara sahip olmaktır. Değerlerine sahip çıkan insan yetiştirmek toplumun en büyük zenginliğidir.
Kârını zararını bilen ahlakı düzgün, toplumuna ve milletine bağlı bir evladınız var, ne mutlu size ebeveyn olarak…
Geçen yıl kombi arıza yaptı, servis geldi sebebini bulamadı, özel servis geldi sebebini bulamadı. Bu süreçte yaklaşık on -on beş defa git gel oldu sekiz on bin lira masraf ettim. Her seferinde gelen öncekini yalanladı ve yanlış yönlendirdi. Sorunu yine kendi tahminim ile çözdüm.
Burada çıkardığım en önemli sonuç; her seferinde bir önceki ustayı yalanlayan ustaya iyi iktisat eğitimi verememişiz ki kısa günün kârını kâr sayıp beni çarptığını sanıp ne koparırsam kâr demeleridir.
İnsanların birini kandırması ne acıdır.
Bir müşteriden sadece bir defa kazanacağı, kendine bağlı ve sürekli müşteri olamayacağı, bir gün müşterilerin tamamı onların ya da onun karakterini öğrenince aç kalacağını hesaplayamayan kişi matematik eğitimini ya kötü almış ya da matematik bilmiyordur.
Kendine güvenen insanların güven duygusu ile oynayıp toplumsal güven ve sadakat duygusunu bitirerek meslektaşlarının zarar görmesine sebep oluyor bu da irfan eğitiminin olmadığının sonucudur yani akıllı hareket etmemektedir. Yine bir atasözü var üzerine günlerce yazı yazılır.
Akıllı Evladın var ise malı neyleyim akıllı evladın yok ise yine malı neyleyim…
Bu atasözü için; Karun kadar zengin iken müsrif evladı nedeni ile yoksulluğa düşen insanların söylediği ve onların yürek yarasını kastettiğini söylerler…
Hayatın kısa özeti işte burada iktisat ve irfan eğitim yok ise vay halimize vay halimize…
Saygılarımla